Galaktinen napakymppi

Mitä tapahtuu, kun galaksit kolaroivat nokikkain? Avaruuteen lähtee leviämään renkaita samaan tapaan kuin lammen pintaan, kun veteen heittää kiven. Mittakaava vain on hieman toisenlainen.

05.02.2025

Hubble-avaruusteleskoopin ja Havaijilla sijaitsevan kymmenmetrisen Keck-kaukoputken havainnot paljastavat, että LEDA 1313424 -galaksiin on osunut toinen, pienempi galaksi. Kosmisessa aikaskaalassa törmäys on tapahtunut ihan äskettäin, vain noin 50 miljoonaa vuotta sitten.

Kolaroinnin seurauksena lempinimellä ”Napakymppigalaksi” tunnetun tähtijärjestelmän ympärillä ja sisällä on kaikkiaan yhdeksän samankeskistä rengasta. Sen lisäksi siitä kurkottaa ohut, mutta hyvin pitkä, noin 130 000 valovuoden mittainen kaasukieleke törmäyksen toiseen osapuoleen, kuvassa nuolella merkittyyn sinisävyiseen kääpiögalaksiin. 

Vastaavia rengasmuodostelmia tunnetaan muissakin galakseissa, mutta aiemmin tunnetuissa tapauksissa niitä on havaittu enimmillään kolme. Yhdeksän rengasta on siis uusi ennätys. 

Kuva: NASA / ESA / Ralf Crawford (STScI)

Suureen lukumäärään vaikuttaa se, että törmäys on suhteellisen tuore: sen jäljet eivät vielä ole ehtineet kadota näkyvistä. 

Renkaat ovat syntyneet, kun kohtisuoraan isomman galaksin läpi kulkenut seuralainen on saanut tähtienvälisen aineen kasautumaan osumakohdasta loittoneviksi aalloiksi. Niiden kohdalla on alkanut syntyä tiuhaan tahtiin uusia tähtiä, jotka saavat renkaat erottumaan.

Kalojen tähdistön suunnassa 567 miljoonan valovuoden etäisyydellä sijaitseva LEDA 1313424 on paljon Linnunrataa suurempi. Sen läpimitta on noin 250 000 valovuotta, kun oman kotigalaksimme halkaisija on ”vain” noin 100 000 valovuotta.

Kuva: NASA / ESA / Ralf Crawford (STScI)

Linnunrata on parhaillaan törmäyskurssilla Andromedan galaksin kanssa. Kolari on odotettavissa noin 4,5 miljardin vuoden kuluttua. Siitä ei kuitenkaan ole seurauksena samanlaisia renkaita kuin Napakymppigalaksissa, vaan toisiinsa osuessaan galaksit sulautuvat yhteen ja muodostavat jättimäisen ellipsigalaksin.