Lisää IFAa – härpäkekatsaus nro 3 Berliinistä

Sony Aibo

Lisää kuulumisia Berliinin kulutuselektroniikkamessuilta: tässä tulee kolmas katsauksemme IFA-messuille.

Robotit tulevat myös kotiin, mutta toisaalta robotteja on ollut jo jonkin aikaa: Sonyn Aibo on monille jo vanha tuttavuus, vaikka sellaista ei kotona olisi vielä ollutkaan.

Robottikoiran uusi versio on kantaisäänsä kehittyneempi. Kosketusherkät alueet reagoivat kun koiraa silittää tai rapsuttaa.

Silmien OLED-näytöt osaavat melkoisen aidon kerjäyskatseen, pentu oppii tuntemaan isäntänsä ja muistamaan ympäristönsä. Osa tästä ”muistista” on tosin pilvipalvelussa, joka saattaa herättää tietoturvapohdintoja – hauva kun myös näkee ja kuulee, ja tiedot lähetetään verkkoon.

Myynti alkoi ensin Japanissa ja nyt viimeksi Yhdysvalloissa noin 2900 dollarin hintaan.

Monille koira on hyvä tekosyy pieneen aamulenkkiin, mutta heille ei robottikoiraa kannata suositella. Sen sijaan aamu-unisille Aibo voisi olla paikallaan!

Herätystä kaikille aisteille

Sensorwake Trio on ranskalainen ratkaisu herätysten ankeuteen: kello herättää tuoksulla, valolla ja äänellä.

Tuoksukapseleita on joka nenälle, kahvista appelsiinimehuun, suklaasta trooppisiin hedelmiin. Herätys alkaa aina tuoksulla, minuutin kuluttua mukaan tulee kirkastuva valo. Viimeistään motivoiva ääni takaa ylösnousun. Kello on saatavana kuulemma marraskuussa.

BeanGo Cube

Automaattinen kahvinpaahdin

Kahviharrastuksen ylimpiä asteita on kahvin kotipaahto. Paahtamisen opettelu on kuitenkin monen yrityksen ja erehdyksen tie. Kotibaristan pitää osata odottaa paahtuvan pavun ensimmäistä risahdusta, seurata papujen värien tummumista.

Helpommalla tasaista laatua lupaa BeanGo Cube, kompaktin muotoinen kahvinpaahdin. Laitteessa on kamera ja mikrofoni joilla tarkkaillaan paahdon kehittymistä. Laitetta voi ohjata tietysti myös matkapuhelinsovelluksella.

Automaattista annostelua

Pyykkäämisessä vaikeaa on pesuaineen annostelu. Vain muutamat laitteet ovat tehneet sitä tähän mennessä automaatisesti, mutta nyt tämäkin ominaisuus on tulossa laajempaankin käyttöön.

Automaattiseen annosteluun on eri valmistajilla hieman eri ajatukset. Joillakin valmistajilla on vain säiliöt, joissa voi käyttää käyttäjän suhteellisen vapaasti itse valitsemaa pesuainemerkkiä. Joillakin annostelu perustuu pesukonevalmistajalle valmistettuun ”omaan” pesuainemerkkiin

Tästä on tulossa siis vähän kuin printterit nykyisin: itse laite saattaa maksaa vähän, mutta musteet siihen maksavat maltaita. Kohta kentien pyykkäämisen hinta on kääritty pesuaineen hintaan.

Nyt automaattinen annostelu on löytänyt tiensä myös astianpesukoneeseen. Kuvassa ylhäällä oleva Mielen Power Disk on pesuaineen sisältävä kasetti, joka asetetaan koneessa omaan koloonsa.

Kasetissa on Mielelle tehtyä jauhemaista pesuainetta, jota kone ottaa aina sopivan määrän. Myös perinteinen manuaalinen annostelu on onneksi edelleen mahdollista, sillä koneessa on lisäksi tavallinen pesuainelokero.

IFA-kulutuselektroniikkamessujen antia, osa 2

Panasonic-parturi

Berliinin IFA-kulutuselektroniikkamessut jatkuvat keskiviikkoon saakka. Tässä toinen juttumme messujen omituisuuksista ja jännistä yksityiskohdista.

IFA-messuita löytyy pieniä yrityksiä, joilla on vaatimaton nurkkaus jossain kulmassa ja sitten isoja. Yksi isoimmista on korkealainen LG.

Yhtiö oli rakentanut näytöistä suuren ”elämyspolun” . Suurilla valmistajilla on tapana varata vuodesta toiseen kokonainen halli omakseen. Vaikka mitään mullistavaa uutta ei olisikaan esillä, pidetään kuitenkin huoli siitä että yrityksen brändi pysyy mielessä.

Toisenlaisia elämyksiä tarjoavat sitten erillaiset kokkausnäytökset ja kilpailut. Kuten yllä Askon osastolla.

Kodinkonevalmistajat ovat tuoneet paikalle erilaisia keittiökuuluisuuksia, jotka sitten parhaansa mukaan yrittävät todistaa, että miten kätevästi kaikki sujuu ja herkkuja syntyy kuin itsestään.

Tai sitten kävijälle tarjotaan parranajoa perinteiseen malliin, kuten otsikkokuvassa Panasonic-parturissa. Samalla osastolla voi ajaa partansa myös itse sähkökoneella ja tutustua valmistajan tuotteisiin.

IFA:ssa on panostettu paljon siihen, että kävijät saavat myös näppituntumaa tuotteisiin.

Beosound Edge
Beosound Edge avattuna

Tyylikästä ääntä ilman piuhoja

Uusi Beosound Edge on langaton aktiivikaiutin, joka on minimalistisesta ulkomuodostaan huolimatta syönyt sisäänsä melkoisen määrän tekniikkaa. Kaiutin tukee AirPlay2, Chromecast ja Bluetooth -tekniikoita.

Äänen voimakkuutta voi ovelasti säätää kallistamalla kaiutinta. Tavallaan koko laite on siis kuin suuri äänenvoimakkuusnäppäin.

Aäntä kaiuttimesta lähti esittelyssä tuntuvasti messujen meluisassa ympäristössäkin. Tällä pystyy siis pelästyttämään varmasti myös naapurit.

Myyntiin kaiutin tulee lokakuussa, sen hinnaksi kerrotaan noin 3000 euroa.

Parisuhteen pelastus

Kuorsaava parisuhde on monella tapaa huono suhde. Kuorsauksen kiroihin on markkinoilla jos jonkilaista nenänipistintä ja aromisuihketta – puhumattakaan tohtorin järeimmistä toimenpiteistä itse melupesän kurkkuun.

Suomalainen Kempeleellä kotipaikkaansa pitävä QuietOn suunnittelee ja markkinoi vastamelukorvatulppia, joiden uusin tulokas on tarkoitettu nukkujalle takaamaan rauhalliset yöunet.

Tulpat ovat optimoitu kuorsaustaajuuksille, ja rakenteeltaan sellaiset, etteivät ne haittaa nukkumista. Näin vieressä nukkuvan katuporamainen pörinä häipyy lähes kuulumattomiin.

Messuilla esillä oli prototyyppi, mutta tulpat ovat jo ennakkotilattavissa, myynti alkaa lokakuussa.

QuietOn vastamelutulppien jo aiemmin myyntiin tulleet mallit ovat tarkoitettu matkakäyttöön, ja erikoismalli hammaslääkäreiden hoitohenkilökunnan korviin.

Tiedetuubi Berliinin kulutuselektroniikkamessuilla

IFA-logo

Berliinissä on meneillään IFA-kulutuselektroniikkamessut. Kaikki tärkeimmät ja vähemmänkin tärkeät valmistajat esittelevät siellä uutuuksiaan, ja myös Tiedetuubi on tällä kerralla paikalla. Julkaisemme nyt ja lähipäivinä juttuja, jotka tuovat oman, toivottavasti muihin medioihin verrattuna hieman erilaisen näkemyksemme messujen härpäkkeisiin.

Ihmeteltävän sitkeästi isot messut pysyvät hengissä, kuten nämä Beriliinin kulutuselektroniikkamessut. Sadas messukerta ei ole ihan kaukana, sillä vuonna 2024 päästään sellaista ehkä juhlistamaan. Tänä vuonna paikalla on 1814 näytteilleasettajaa, kävijöitä oli viimeksi noin 250 000.

Messuilla on aikojen kuluessa julkistettu moni sellainen keksintö, joka ovat mullistaneet maailmaa, kuten C-kasetti tai CD-levy. Sitten on tietysti enemmän niitä, joista ei voi mainita mitään, koska kukaan ei niitä enää muista.

Berliinin 161 200 neliömetrin näyttelyhallit ovat siis taas täyttyneet tekniikan vempaimista. Kodinkoneet, hierontahärvelit ja automaattiset ikkunanpesulaitteet kilpailevat huomiosta yhdessä 8K OLED-televisioiden ja kukkapurkkeihin liitettävien bluetooth –antureiden kanssa, unohtamatta matkapuhelimia, pölynimureita tai robottikoiria.

Siis jokaiselle jotakin. Sulassa sovussa messuilla kiertävät niin koululaisryhmät kuin ikäihmiset sekä rasittuneen näköiset myyntimiehet, joiden päätehtävänä lienee pitää messuille rahdatut asiakkaansa tyytyväisinä ja varmistaa, että he edelleen saavat merkin X tuotteita kaupaksi.

Alla on ensimmäinen valikoimamme näistä tuotteista.

Kuulokkeet märkiin harrastuksiin

Sonyn langattomat WF-SP900 -kuulokkeet ovat vesitiiviit kahden metrin syvyyteen, mutta uintiretkelle on vähän hankala ottaa puhelinta mukaan. Apuun tulee kuulokkeissa oleva sisäinen 4 gigatavun muisti johon voi tallentaa musiikkikappaleet, joten puhelimen voi jättää uintiretken ajaksi rantapyyhkeen päälle varastettavaksi.

Kuulokkeita saa useamman värisenä ja toiminta-aika on langattomana kolmisen tuntia. Kotelossa olevalla akulla ladaten saa kuunteluaikaa noin 12 tuntia. Jos kuuntelee vain kuulokkeiden omaan muistiin tallennettua musiikkia, mainitut toiminta-ajat pitenevät 6 /21 tuntiin.

AEG:n mittaritikku

Mittaritikku liesitasoon

Tämän laitteen nähdessään päällimmäinen ajatus on "miksei tätä aiemmin ole jo näkynyt?"

AEG (Electrolux) esitteli mittaritikun, joka toimii induktio-liesitason kanssa. Langaton (ja paristoton) tikku laitetaan ruokaan jolloin liesitaso pitää tarkasti halutun lämpötilan.

SenseProksi nimetty järjestelmään kuuluu muitakin automaattisia toimintoja, mutta vaikka kodinkonevalmistajat kuinka väittävät automaation tekevän jokaisesta kotikokista Michelin-tason ruuanlaittajan, taitaa silti vielä lopputulokseen tarvita muutakin kuin automaattinen mittatikku.

Induktioltason sisin olemus

Oletko koskaan miettinyt, mitä siellä induktiotason sisällä on?

Kuvassa on Panasonicin liesitaso, ja kuten siitä näkyy, tässä mallissa on paljon kuparisia induktiokeloja. Määrä selittyy sillä, että kattilan voi sijoittaa nyt vapaasti tason päälle, eikä astian koollakaan ole niin suurta merkitystä. Oikea määrä induktiokeloja kytkeytyy automaattisesti käyttöön.

Vastaavia tasoja joissa on koko pinta käytettävissä keittotasona, on usealla muullakin valmistajalla.

Induktioliesitasot ovat yleistyneet vauhdilla, koska niiden valttina on tarkka ja nopea lämmönsäätö joka on verrattavissa kaasulieteen. Ne ovat myös turvallisia, sillä liesi ei kuumene ilman sopivaa metallista keittoastiaa.

Jonkin verran päänvaivaa aiheutuu sellaisista kattiloista ja pannuista jotka eivät ole optimaalisesti suunniteltu induktiolle. Vaikka kattilan pohjassa lukisi ”induction” saattaa magneettikenttään reagoiva alue olla paljon pohjaa pienempi. Silloin käyttäjä yleensä syyttää lieden valmistajaa eikä kattilaa.

IFA2015: Kahvia muodon vuoksi

IFA-logoMitenkään retroksi ei voi sanoa näitä kapselikahvinkeittimiä. Pisaranmuotoinen Krupsin "Drop" ja DeLonghin "Stelia" ovat valmistajansa mukaan "kahvin nykytaidetta".

Kahvikapselit ovat etenkin keskisessä Euroopassa hyvin suosittuja, samoin kuin erilaiset kokonaisia kahvinpapuja jauhavat automaatit.  Nämä koneet käyttävät Nescafén Dolce Gusto kapseleita. Juomina on saatavana kahvin lisäksi erilaisia tee- ja kaakaolaatuja.

Kaikki kahvinystävät eivät kapseleista oikein välitä – mutta niiden käytännöllisyys ovat erittäin suuri bonus. Lisäksi monet pienemmät paahtimot saavat nykyisin tarjota tuotteitaan aiemmin tiukasti kehittäjiensä vaalimissa kapseliformaateissa, mikä on lisännyt tällaisten kapselikahvikoneiden suosiota edelleen. Mutta nähtäväksi jää kuinka tämä ankan muotoinen laite miellyttää käyttäjiä...

Jos haluaa hoitaa homman alusta pitäen itse, voi hankkia kotiin minipaahtimen.

Se paahtaa pavut parissakymmenessä minuutissa haluttuun paahtoasteeseen. Kyselin laitteen kanssa häärivältä italialaiselta kahviasiantuntijalta onko kotipaahto uusi trendi. Ei kuulemma ole, koska se kuluttaa niin paljon energiaa (!) ja tässä haluttiin vain näyttää, miten kahvi jalostuu pavusta kuppiin.

Suomessakin on kuitenkin jo harrastajia, jotka paahtavat pavut itse. Kun sen tekee itse, saa ainakin mitä haluaa!

Kahvipaahdin kotiin

IFA2015: Aktiivisuusmittari hauvelille

Fifille  aktiivisuusmittari

IFA-logoLemmikkien omistajia tuntuu usein vaivaavan sietämätön epätietoisuus siitä, mitä se Fifi tai Musti oikein puuhailee päiväkaudet. Luultavasti nukkuu – ellei sitten tee täystuhoa jossain päin asuntoa. 

UO Petfit ei ole kuitenkaan tarkoitettu koiran vakoiluun, vaan lemmikin liikunnan seuraamiseen. Laite on yksinkertaisesti pantaan kiinnittävä kiihtyvyyanturi, joka rekisteröi aktiivisuuden. Tieto siirtyy bluetooth-yhteydellä omistajan kännykkään. Sovellukselle kerrotaan koirarotu, ikä ja paino. Ohjelmisto muodostaa sitten tiedosta suosituksen riittävästä liikunnasta ja kaloritarpeesta.

Sovellus kertoo, milloin on juostu, milloin kävelty tai sitten vain lojuttu eteisen matolla isäntää odottamassa.

Hinnaksi on ajateltu Euroopan markkinoille noin 70 euroa, mutta korealaisella valmistajalla oli vielä myyntiverkosto osin luomatta.

Ei taida oikein toimia kissoilla, sillä ne yleensä nukkuvat tai kiitävät hyperaktiivisina kiilto silmissä lintujen perässä. Tämä messukoira (kuvassa) taitaa tosin liikkua laiskaa kissaakin vähemmän....

Tuhansia uusia härpäkkeitä – IFA kodintekniikkamessut Berliinissä

IFAn sisäänkäynti

IFA kodintekniikkamessut Berliinissä on eräs Saksan teollisuusmessujen vanhempia tapahtumia. Berliiniin kansainvälinen radionäyttely (IFA =  Internationale Funkausstellung Berlin) alkoi 1924 ja vuosikymmenten kuluessa siellä on esitelty monia merkittäviä kodintekniikkakeksintöjä, kuten aikanaan C-kasetti.

IFA logoRadio- ja televisiotekniikasta näyttely on laajentunut kaikkeen kodintekniikkaan: esillä on niin keittiökoneita kuin tietotekniikkaa, tai vaikkapa kukkaruukkuun liitettäviä antureita jotka viestivät omistajalle matkapuhelimeen mitä kasville kuuluu.

Tänä vuonna näyttelyssä on paljon esillä kodinkoneiden tietoverkkoon liittäminen. Monet näytteilleasettajat näytävät erilaisia matkapuhelin- ja tablettisovelluksia, joilla kodinkoneita voi ohjata ja niitä seurata. Vaikka kodinkoneiden verkkoon liittäminen on ollut  mahdollista jo aiemminkin, nyt näyttää siltä, että kaikilla suurilla valmistajilla on laittessaan tietoverkko-ominaisuuksia, joita myös kattavasti hyödynnetään.

Myös erilaiset terveys- ja hyvinvointilaitteet ja niihin liittyvät tietoverkkosovellukset ovat IFA 2015:ssa paljon esillä. Käyttäjä voi seurata esimerkiksi nukkumisensa laatua, samalla laitteet keskustelevat keskenään ja kertovat käyttäjän nukkuvan. Valot voidaan automaattisesti himmentää ja televisio sulkea.

Vaikka tieto uutuuksista on nykyisin netistä helposti saatavilla, saksalaiset tuntuvat edelleen innostuneesti käyvän messuilla katsomassa ja hypistelemässä itse henkilökohtaisesti uusinta tekniikkaa.

Myös Tiedetuubi kiertelee mukana ja esittelee jotain uutuuksia. Juttumme IFAsta löytyvät etusivulta omasta laatikostaan sekä alta:

IFA2015: Dyson-ilmankostutin

Dyson-ilmankostutin

IFA-logoDysonin ”potkurittomasta” tuulettimesta on jatkojalostettu nyt ilmankostutin. Automaattisen kostaudensäädön lisäksi laitteesta puhallettavan kosteuden luvataan olevan täysin vapaa mikrobeista.

IFA2015: Ikkunat kirkkaaksi robotilla

Ikkunanpesurobotti

IFA-logoRobotit jo imuroivat ja leikkaavat nurmikoita, mutta pian myös ikkunat voi pestä automaattisesti. Ikkunanpesurobotteja on näkynyt IFA:ssa jo aiemminkin, mutta samanlaista hittiä kuin robotti-imureista niistä ei ole tullut. 

Tähän saattaa olla tulossa nyt muutos, sillä Winbot W930 on päässyt tämänvuotiselle UX-muotoilupalkintojen ehdokaslistalle.

Laite mittaa ikkunan ja ajelee sen puhtaaksi. Alustassa on mikrokuituliinat, joilla näkymien pitäisi kirkastua. Tosin messujen puhtaalla lasipinnalla ajelu ei kerro mitään miten laite pätee tositoimissa.

Olen valmis testaamaan laitetta!

IFA2015: Parempaa ääntä

CAS-1

IFA-logoSonyn pieni äänentoistoyhdistelmä CAS-1  sisältää digitaalisen vahvistimen ja kaiuttimet. Kaiuttimissa on bassorefleksiputki kotelon alla, joten mukana tulee kaiuttimen alle jalustapiikit (kaksi kokoa), joilla ne saadaan sopivaan kulmaan kuuntelijaan nähden. Lisäksi ääntä parannetaan kaiuttimen alle laitettavalla sangen painavalla irrallisella metallilevyllä.

Vahvistimen takaa löytyy myös usb-liitäntä tietokoneelle, ja myös bluetooth-yhteys toimii.

Marraskuussa myyntiin tuleva laitteistoa saa ainakin kahta väriä, hinnaksi kerrottiin hieman alle 900 euroa.

IFA2015: Säilyykö viini?

Cloer-viinipumppu

Cloer-viinipumppu ei ole uusi laite, mutta oli mukana messuilla. Sähköinen pumppu näytti tekevän demopulloon vajaan 0,4 barin alipaineen. Laite pitää alipaineen automaattisesti ja seuraa viinin lämpötilaa ja säilytysaikaa.

Periaatteessa alipaine saa aikaan sen, että vajaaksi jääneessä pullossaviini ei "hapetu" niin paljon kuin vain yksinkertaisesti korkilla uudelleen suljettaessa.

Hintaa laitteella on noin 30 euroa.