Ennätys: lennokki pysyi ilmassa 15 vuorokautta

Hieman yli kaksi viikkoa on aika pitkä aika lennellä ilmassa, mutta Zephyr teki sen.

Zephyr on brittiläisen Qinetiq -yhtiön kehittämä, nykyisin Airbus-ilmailujätin siipien suojassa oleva hanke, jonka tarkoituksena on kehittää niin sanottu pseudosatelliitti.

Se on laite, joka pysyy pitkän aikaa taivaalla ja toimii vähän kuin satelliitti, paitsi että se on lähempänä ilmassa, maksaa paljon vähemmän ja voidaan lähettää lentoon hyvinkin helposti tarpeen vaatiessa. Tarve on yleisimmin sotilaiden tarve saada jostain syystä aktiivisen, paljon tietoliikennettä vaativan paikan päälle tukiasema, joka voisi toimia tietojen välittäjänä, mutta tällaiset laitteet voisivat olla hyvinkin käyttökelpoisia myös monien siviilisovellusten kannalta.

On helppo kuvitella rock-konsertti, muu iso yleisötapahtuma tai vaikka yksinkertaisesti lisäkapasiteettia kaipaava kaupunki, jonka yläpuolella kaarteleva lennokki tietolinkkeineen olisi erittäin kätevä apu.

Pienen, miehittämättömän, automaattisesti lentävän Zephyrin siipien kärkiväli on 28 metriä ja sen siipien koko yläpinta on päällystetty aurinkopaneeleilla. Ne tuottavat päiväsaikaan niin paljon sähköä, että akkuun varastoituna se riittää myös toimintaan yöllä. Lennokki on siis sähkökäyttöinen ja voisi toimia pitempäänkin kuin nyt tehty 15-päiväinen lento.

Periaatteessa se on siis kuin pari vuotta sitten maailman kiertänyt Solar Impulse -sähkölentokone, joka keräsi aina päivällä yöllä lentämiseen tarvittavan energian aurinkopaneeleilla sen lisäksi, että paneelit tuottivat päivällä lentämiseen vaadittavan sähkön. Zephyr on tosin paljon Solar Impulsea pienempi.

Laitteen lentokorkeus on maksimissaan teoreettisesti 21,3 kilometriä ja se voi kantaa viiden kilogramman kuorman, mikä riittää mainiosti miniatyrisoidun linkkiaseman kuljettamiseen.

Iso-Britannian armeija on tilannut jo viisi tällaista konetta, joten Airbus on aloittanut laitteiden sarjatuotannon. Tuotanto on toistaiseksi hidasta, mutta voi olettaa, että se tulee tästä kasvamaan. Etenkin sotilastilaukset mielessään yhtiö tekikin ennätyslentonsa juuri sopivasti juuri olleen Farnborough'n ilmailunäyttelyn aikaan.

Lisäsyy ajoitukseen näyttelyn kanssa on se, että lennokit rakennetaan Airbusin Farnborough'ssa olevassa luotantolaitoksessa.

Video: 1374 valoa loistavaa nelikopteria tekemässä temppuja samanaikaisesti

Video: 1374 valoa loistavaa nelikopteria tekemässä temppuja samanaikaisesti

Taas yksi uusi, hieman hullu ennätys: kiinalaisvalmistaja lennätti 1374 pientä droonia Xi'anin kaupungin taivaalle tekemään kuvioita ja ennen kaikkea rikkomaan Guinnessin samanaikaisesti taivaalla olleiden nelikopterien ennätyksen.

 

03.05.2018

Luoteis-Kiinassa sijaitseva Xi'an on eräs Kiinan historiallisista kaupungeista; se on ammoisen Silkkitien päätepaikka (tai kiinalaisnäkökulmasta sen alkupiste) ja siellä asustaa myös kuuluisa Terrakotta-armeija.

Ehang-kopterinvalmistaja lennätti nyt tänään illalla paikallista aikaa siellä samanaikaisesti 1374 valoa hohtavaa droonia, jotka tekivät kuvioita taivaalle ja juhlistivat kaupungin historiaa. Koptereita oli 1374 koska kaupungin muurin ympärysmitta on 13,74 kilometriä.

Tärkeintä oli tietysti tempun mainosarvo, eli se, miksi mekin tästä kirjoitamme. Näin yhtiö ja Kiina pääsi rikkomaan edellisen virallisen kopterilennätyksen Guinness-ennätyksen, jonka teki Intel Etelä-Koreassa Pyeongchangissa talviolympialaisten avajaisissa. Silloin ilmassa oli kerralla 1218 droonia.

Valmistajan mukaan kaikki nelikopterit tarkkailivat koko ajan ympäristöään ja välttivät siten törmäykset lähellä olleiden muiden koptereiden kanssa. Kuuleman mukaan kaikkia laitteita ohjattiin vain yhden tietokoneen avulla.

Todennäköisesti tämäkin ennätys rikotaan taas pian – niin helposti lennätys näyttää videolla sujuvan.