Yllätysten joulukalenteri: Stiglerin laki

Yhdysvaltalaisen tilastotieteen professorin Stephen Stiglerin nimeä kantava laki kertoo, että ainuttakaan tieteellistä keksintöä ei ole nimetty alkuperäisen keksijänsä mukaan.

15.12.2024

Esimerkiksi Lieben-putki, varhainen katodisädeputki, oli todellisuudessa Eugen Reiszin ja Siegmund Straussin aikaansaannos. He kuitenkin sattuivat olemaan Robert von Liebenin palkkalistoilla, joten uudenlaisen tyhjiöputken patentti kirjattiin kaikkien kolmen nimeen – ja silti se tunnetaan Lieben-putkena.

Fysiikasta ja kemiasta tuttu Avogadron vakio, joka kertoo, kuinka paljon hiukkasia on moolissa ainetta, on nimetty Amadeo Avogadron mukaan. Käsitteen otti käyttöön Jean Perrin yli 50 vuotta Avogadron kuoleman jälkeen.

Magnetismiin liittyvä Curie-piste eli lämpötila, jossa aineen magneettisuus katoaa, on saanut nimensä Pierre Curielta, vaikka ilmiön havaitsi ensimmäisenä Claude Pouillet.

Ja mantereen nimenä tunnettu Amerikka juontuu Amerigo Vespuccista, vaikka hän ei suinkaan ollut uuden maanosan ”löytäjä”. Ei sitä tietenkään ollut myöskään Kristoffer Kolumbus, sillä Atlantin tuolla puolen asusti alkuperäiskansoja jo kauan ennen eurooppalaisten harhautumista ”uuden maailman” rannikolle.

Stiglerin laki myös todistaa itse itsensä, sillä sen muotoili ensimmäisenä Stiglerin maanmies, sosiologi Robert Merton.