Ti, 07/12/2016 - 11:08 By Jari Mäkinen
Hisa Experimentov ulkoa

Ellei Ljubljanassa, Sloveniassa oleva "Pieni kokeiden talo" ole maailman pienin tiedekeskus, niin se on ainakin eräs pienimmistä. Se osoittaa myös hyvin sen, että pelkkä koko ei ole tärkeintä, vaan se, mitä museon sisällä on. Hiša Experimentov on hyvin sympaattinen kokemus!

”JoulukalenteriMiha Kos on fyysikko, joka opiskeli 1990-luvun puolivälissä Yhdysvalloissa ja päätti perustaa Sloveniaan palattuaan pienen tiedekeskuksen, jonka teemana on yksinkertaisesti tekeminen ja kokeileminen.

Ja tämä onkin Ljubljanan tiedekeskuksen ydin. Hišan mottona on vanha kiinalainen sananlasku, jonka mukaan "Kun kuulen, niin unohdan, Kun näen, niin muistan. Kun teen itse, niin ymmärrän."

Tämä näkyy Hiša Experimentovissa – kuten talon sloveeninkielinen nimi kuuluu – joka on oikeastaan vain yksi talo kaupungin ydinkeskustassa. Sen alakerta on muutettu suureksi vempelehalliksi, missä eri fysiikan ilmiöitä voi testata ja nähdä käytännössä.

Laitteita ei ole paljoa, mutta ne kaikki on harkittu tarkkaan ja tehty hienosti.

Yleisilme on kotoisa ja ystävällinen, mihin vaikuttaa suuresti se, että tyypillinen rakennusmateriaali on puu ja kaikkia laitteita säestävät Kosin isän tekemät piirrokset sekä käsin kirjoitetut ohjetekstit. Äkkiseltään ajateltuna nämä ovat naiiveja ja kotikutoisia, mutta ne tekevät Hišaan hyvin sympaattisen ja inhimillisen tunnelman. Kosin itsensäkin viljelemä huumori ja hyväntuulisuus näkyvät kaikkialla!

Hiša avattiin vuonna 1996 ja nykyisin se on olennainen osa Slovakian tiedeopetusta. Tiedekeskuksen väki vierailee kouluissa ja osallistuu katutapahtumiin, joista tiedekeskuksen kannalta tärkein on kesäkuun alussa pidettävä SCIENCETIVAL – tapahtuma, joka levittää tiedettä kaikkialle Ljubljanassa.

Ljubljana ja sen ympäristö ovat sinällään erinomaisia vierailukohteita, mutta Hiša Experimentov tekee kaupungista erityisen kiinnostavan!

Museo sijaitsee kuuluisan lohikäärmesillan luona Trubar-kadun (Trubarjeva) numerossa 39 ja netissä lyhyen ytimekkäässä osoitteessa www.he.si.

Tiedetuubin esittelemiä tiedekeskuksia ja muita kiinnostavia kohteita