Islannin tulivuorenpurkaus alkanut?

La, 08/23/2014 - 18:11 By Jari Mäkinen

Tilannetta seurataan aktiivisesti koko ajan päivitettävässä artikkelissamme Islannin purkauksen seuranta. Alla oleva juttu on jo vanhentunut ja osittain epätäsmällinen.

Islannin meteorologisen laitoksen mukaan Vatnajökull-jäätikön pohjoisosassa sijaitsevan Dyngjujökull-huipun alla on alkanut mahdollisesti pieni vulkaaninen purkaus. Tätä on odoteltu jo jonkin aikaa, koska Bárðarbungan tulivuoren alueella on havaittu jo jonkin aikaa pieniä järistyksiä ja maansiirtymiä.

Toistaiseksi purkaus on siis pieni ja on epäselvää, miten se jatkuu ja kuinka suuria vaikutuksia sillä on esimerkiksi alueen yllä olevaan lentoliikenteeseen. Kuten taannoinen Eyjafjallajökullin purkaus vuonna 2010 osoitti, voi purkauksella voimistuessaan olla suuriakin vaikutuksia. Varmuuden varalta lentoliikennettä on jo varoitettu ja esimerkiksi ilmailun tulivuoriaktiivisuutta osoittava kartan purkausalueen koodi on muutettu punaiseksi, kuten otsikkokuva osoittaa. Ilmatila vuoren yllä ja ympäristössä on suljettu. Tällä ei siis ole toistaiseksi vaikutuksia laajemmin lentoliikenteeseen.

Se, miten purkaus jatkuu, jää nähtäväksi. On mahdollista, että jääkerros purkausalueen päällä pitää koko paineen sisällään, eikä pinnalle pääse purkauksesta laavaa tai tuhkaa. Mahdollisesti sulanut vesikin pysyy jään alla. Aluetta tehostetusti tarkkaileva Islannin rajavartiosto ei ole havainnut toistaiseksi tulvimista.

Paikan päällä Islannissa varautuminen mahdollisesti pahenevaan tilanteeseen on kuitenkin aloitettu. Läheinen Jökulsárgljúfurin kanjoni on suljettu ja turistien suosima Dettifossin putous on evakuoitu. Suurempiin toimiin ei vielä ole ryhdytty, mutta Kelduhverfin, Öxarfjördurin ja Núpasveitin taajamien asukkaita on kehotettu pysymään valppaina ja pitämään kännykät koko ajan päällä.

Tiedetuubin edellinen artikkeli aiheesta oli Islannin purkausuhka kasvamassa, jota päivitettiin viimeksi perjantaina 22. elokuuta.