Alpit

Aamukävelyllä jäätikön sisällä

Ke, 07/22/2015 - 11:58 By Jari Mäkinen
Robbie Shonen kuva jäähalkeamasta

Vaikka keskisessä Euroopassa on ollut tänä kesänä kovin kuumaa, ovat jäätikkökiipeilijät voineet harrastaa harrastustaan viileässä. Päivän kuvassa on kiipeilijä Gornergletscher-jäätikön halkeamassa Alpeilla Sveitsissä. Halkeamaan voi laskeutua aikaisin aamulla, jolloin valo siivilöityy jään läpi, ennen kuin päivän aikana sulavasta jäästä tuleva vesi virtaa sen läpi.

Päivän kuvaKuvan on ottanut kiipeilijä ja valokuvaaja Robbie Shore, joka jakoi kuvan Instagram-tilillään; Robbien muitakin kuvia voi katsella netissä hänen nettisivuillaan.

Alppien jäätiköt sulavat kesäisin tyypillisesti hieman, mutta eivät kokonaan. Ilmaston lämpeneminen kuitenkin on vaikuttanut myös niihin, ja OECD:n raportin mukaan vuoteen 2050 mennessä suurin osa Alppien jäätiköistä tulee katoamaan. Viimeisten 100 vuoden aikana ilmasto on lämmennyt maailmanlaajuisesti 0,74 °C, mutta Alpeilla lämpötila on noussut jo 2 °C.

 

Jäätikköharrastajien ja kiipeilijöiden lisäksi tämä harmittaa luonnollisesti hiihtäjiä ja laskettelijoita, sillä lumen määrä talvellakin tulee vähenemään ja etenkin matalammalla sijaitsevat hiihtokeskukset ovat vaarassa jäädä kokonaan lumettomiksi. Toisaalta sään rajut muutokset saattavat tuottaa yllättäen suuriakin lumisateita – aivan kuten viime talvena Alpeillakin huomattiin. Ensinnä harmitellaan lumen puutetta, ja sitten sitä tulee hetkessä metrikaupalla.

Alpeilla myös ikiroudan sulaminen saa aikaa harmia. Monet kylät ja hiihto- sekä kiipeilykeskukset on rakennettu ikiroudan päälle, joten roudan sulaminen saa aikaan maanvyöryjä ja vaatii rakennusten perustusten remontointia.

Mutta toistaiseksi voimme vielä ihailla upeaa alppimaisemaa: alla on vielä otsikkokuvan jäätiköstä, Gornergletscherista, kuvattuna vuoden 2012 elokuussa. 

Hirmuista haipakkaa polkupyörällä

Ti, 04/07/2015 - 22:41 By Jarmo Korteniemi
Eric Barone ennätyspyöränsä kanssa. Kuva: Richard Bord / Pink Bike

Miltä tuntuisi kisata täyttä vauhtia paahtavan Pendolinon kanssa - polkupyörällä? Eric Barone voisi kenties kertoa. Mies nimittäin teki maaliskuun lopulla uuden polkupyöräilyn nopeuden maailmanennätyksen. Huippunopeudeksi mitattiin hulppeat 223,3 kilometriä tunnissa. Hieman suurempi kuin Pendolinon huippunopeus.

Barone ei tosin polkaissut pyörällään kertaakaan, vaan antoi painovoiman hoitaa homman. Ennätys tehtiin lumisessa rinteessä 28.3.2015 Varsissa, Kaakkois-Ranskan Alpeilla. Rinteen jyrkkyys oli noin 42 astetta.

Huimia kuvia henkeäsalpaavissa maisemissa tehdystä ennätysajosta voi ihastella Pink Biken sivuilta. Alla video Baronen huimasta ennätysajosta:

 

Edellinen ennätys - sekin Baronen aikaansaama - oli vain kilometrin tunnissa hitaampi. Tänä vuonna 55 vuotta täyttävä Barone uskoo yhä pystyvänsä puristamaan vauhtia vielä pienillä muutoksilla ainakin noin 230 km/h asti.

Ennätysvauhti on noin kymmenisen kertaa vauhdikkaampaa kuin normipyöräilijän meno. Alla näkyvään taulukkoon on kerätty lyhyt katsaus erilaisista pyöräilyennätyksistä. Listasta tosin puuttuu monia tavalla tai toisella avitettuja ennätyksiä. Joissain nimittäin pyörällä poljetaan edellä kulkevan moottoriajoneuvon turbulenssissa, jossa ei ole juurikaan ilmanvastusta. Toisissa pyöräilijä taas kiihdytetään koneellisesti suureen vauhtiin ennen loppukiriä. Kaikkein huimimmat vauhdit - yli 300 km/h - taas on yllättäen mitattu paikallaan, kuntopyörän tyylisellä laitteella.

Pyöräilijä ja pyöräilytyyli nopeus
Tavallinen kaupunkipyöräilijä tasaisella n. 20 km/h
Kunto- tai kilpapyöräilijä tasaisella n. 40 km/h
Polkupyörän nopeusennätys tasaisella (Jim Glover, 1986) 82,5 km/h
Nojapyörän nopeusennätys (Todd Reichert, 2015) 139,45 km/h
Polkupyörän nopeusennätys rinteessä (Eric Barone, 2015) 223,3 km/h

Päivitys 30.9.2015: Nojapyörän nopeusennätys päivitetty uusimpaan. Entinen 133,8 km/h oli vuodelta 2013, polkijana Sebastiaan Bowier.

Otsikkokuva: Richard Bord / Pink Bike

Lähde: Pink Bike