Tiedetuubin joulukalenteri vuonna 2019 esittelee tieteellisiä töppäyksiä sekä erehdyksiä. Aihe ei ole erityisen jouluinen, mutta kiinnostava, sillä töppäykset pitävät sisällään niin tietoisia huijauksia, puhtaita vahinkoja kuin myös varsin onnekkaiksi osoittautuneita epäonnistumisia. Tiedetöppäykset ovat myös kiinnostavia siksi, että ne osoittavat miten tiede toimii: se on itse itseään korjaava systeemi, jonka tavoitteena on totuus.
Jos joku epärehellinen tutkija koettaa väärentää tuloksiaan, toiset kyllä paljastavat tämän ennemmin tai myöhemmin. Jos virheelliset mittaukset tai epäselvät havainnot johtavat tekemään epätosia päätelmiä, niin tutkijakollegat kyllä korjaavat tämän pian. Jokainen hyvä tutkija on luonnostaan myös epäilijä, vaikka kyse on omista tuloksista.
Totuus voittaa aina lopulta, eikä luonnonlakeja voi huijata.
Tämä on tärkeää muistaa näinä aikoina, kun tutkimustuloksia väärennellään julkisuudessa ja niistä kerrotaan valikoiden. Kansanedustajatkin esittävät suoranaisia valheita, ja monet yleisesti ottaen järkevät ihmiset eivät halua uskoa tiedeyhteisön varsin yksimielisesti hyväksymiin asioihin, kuten ilmastonmuutokseen tai evoluutioon.
Juuri siksi on kiinnostavaa poimia historiasta kalenterillisen verran tapauksia, joissa tiede on ollut hakoteillä. Vastapainoksi ikäville, mutta opettavaisille tapauksille on myös töppäyksiä sekä erehdyksiä, jotka paljastuivat hyödyllisiksi.
1. Lobotomia
2. Piltdownin ihminen
3. Eetteri
4. Lysenko & vernalisaatio
5. Nollaosoitin
6. Silvo Sokan rakettilento
7. DDT
8. Kylmäfuusio
9. Maapallon ikä
10. Ilokaasu
11. Mars-luotaimen kova kohtalo
12. Paniikkikohtauksella painottomaksi
13. Edisonin 10 000 epäonnistumista
14. Superlahjakkuudesta hylkiöksi
15. Einsteinin suurin moka
16: Valoakin nopeammat neutriinot
17: Nylanderin jäkäläpäähänpinttymä
18: Linus Pauling ja helixmoka
19: Agakonnat tuholaistorjujina
20: Penisilliini
21: Liian vallankumouksellinen kalenteri
22: Talidomiditapaus
23: Ydintalvi peruttu
24: Kosmonauttien peruutettu kuumatka
Samasta aiheesta