Apple esitteli vihaamansa kynän, ison iPadin ja muita uutuuksia

Ke, 09/09/2015 - 22:48 By Jarmo Toivanen
Apple Stylus

Applen nyt illalla pitämä lehdistötilaisuus San Franciscossa toi odotettuja uutisia, mutta mukaan mahtui myös yllätys.

Apple Watch sai päivityksen kellon käyttöjärjestelmään. Se tuo mukanaan uusia kellotauluja ja kolmansien osapuolien ohjelmia suoraan tauluun. Lisää sovelluksia, kuten Facebook Messanger on tulossa ja myös uusia rannekkeita, esimerkiksi nahkarannekkeita tunnetulta muotitalo Hermekseltä, on myös luvassa.

Nykyiset iPadit saivat isoveljen: uusi iPad Pro on jättikokoinen tablettilaitteeksi, sillä sen näyttö on 12,9-tuumainen ja siinä sanotaan olevan 5,6 miljoonaa pikseliä. Tehoa tällä pro-mallilla  luvataan olevan enemmän kuin 80 prosentissa tavallisissa kannettavista tietokoneissa on nykyisin.

Uusi malli on 6,9 millimetriä paksu, joten ero tavallisen iPad Air -malliin (6,1 mm)  on pieni. Dollarihinnaksi ilmoitettiin 799 – 1079 dollaria mallista riippuen, ja toimitukset alkavat marraskuussa.

Uudelle tehomallille on kehitetty myös uusi erillinen näppäimistö ja Apple-kynä.

Näppäimistö kiinnittyy magneetilla uudentyyppiseen liitäntään laitteen sivulla ja sen kanssa laite muistuttaa hieman samantyyppisellä litteällä näppäimistöllä varustettuja Windows Surface -tablettitietokoneita.

Kynä tunnistaa paineen lisäksi myös kulman, jossa sitä käytetään, joten piirtoviivan leveys on käyttäjän hallinnassa. Uudelle kynälle on jo saatu sitä tukevia ohjelmistoja, ja tilaisuudessa lavalle marssikin ehkä hieman yllättävästi Microsoftin edustaja näyttämään miten kynä toimii Office-ohjelmistojen kanssa.

Myös Adobe on kehittänyt ohjelmia, jotka tukevat uutta kynää.

Kynä toimii vain iPad Pron kanssa ja hintaa sillä on 99 dollaria. Euroissa tyypillisesti hinnan ovat samanlaisia.

Kylä on pieni yllätys siinä mielessä, että Applen legendaarinen perustajajohtaja Steve Jobs ilmoitti aikanaan inhoavansa kynää – ainakin siinä muodossa, missä sellaisia yleensä on tuotu tablettien, tietokoneiden ja älypuhelimien mukana. Tehokäytössä ja etenkin sen graafissa sovelluksissa ei kuitenkaan pelkkä sormella tökkiminen riitä, joten kynä on ehdottomasti tarpeellinen ja olennainekin lisä iPad Pro -tabletille.

Myös iPad mini päivitettiin. Tämä iPad Mini 4 on yhtä tehokas kuin nykyinen iPad Air 2 ja hinnaksi kerrottiin tulevan 399 dollaria.

Tämän jälkeen ilmestyi odotettu, uudistettu Apple TV lavalle.

Jännittävintä siinä on mukana tuleva uusi kaukosäädin, jossa on kosketuslevy. Sormella voi liikkua paitsi valikoissa, mutta sillä voi pikahypätä myös esimerkiksi elokuvassa haluttuun kohtaukseen.

Ääniohjaus käyttää avustaja Siriä ja siltä voi pyytää vaikkapa tietyn näyttelijän elokuvia, tai esimerkiksi uusia komedioita. Siri lienee edelleen kielirajoitteinen: kaikkia kieliä se ei ymmärrä ja nähtäväksi jää miten siltä luontuu härmän kielen ymmärrys.

Siriltä voi kysellä myös kesken katsomisen kaikenlaista säätiedotuksista urheilutuloksiin. Se on tietysti kesken elokuvan katsomisen melko tolkutonta, mutta siis mahdollista.

Laiteen käyttöjärjestelmä on kehitetty iOS-käyttöjärjestelmästä ja se on saanut nimekseen tvOS. Uusi järjestelmä tuo sovellukset laitteeseen, joten Apple odottanee samankaltaista app-vyöryä mitä iOS sai aikanaan aikaan mobiilipuolella. Lavalla nähtiinkin jo pelejä jotka on tehty Apple-TV:lle.

Ja mitäpä televisio ei olisi ilman tv-shoppailua. Uuteen laitteeseen on tungettu myös shoppailuohjelmisto kotisohvan ostoksia varten.

Laite sisältää 64-bittisen A8-suorittimen ja Bluetooth 4.0 -yhteyden. Hinnaksi ilmoitettiin 149 dollaria 32 gigatavun muistilla tai 199 dollaria, kun muistia on tuplasti. Myyntiin laite tulee ensin lokakuussa joihinkin maihin ja vuoden lopulla myynti laajenee muualle.

iPhone 6S -mallit

Myös Applen i-luuri sai odotetusti päivitykset. iPhone 6S ja 6S Plus ovat saaneet uudet kuoret, jotka tehdään uudesta kestävämmästä alumiiniseoksesta ja lasia on vahvistettu entisestään.

Kosketusnäyttö on nyt ”3D-kosketus”, joka tunnustaa myös kosketuspaineen. Näin käyttäjän kosketuksen voimakkuus voi tuoda näyttöön erilaisia asioita. Tämä on erittäin kiinnostava ominaisuus, koska se tuo ensimmäistä kertaa haptisen käyttöliittymän (rajoitetussa muodossa) kännykkään. Applen kello käyttää jo tätä tekniikkaa ja siinä se on osoittautunut jännittäväksi ja lupaavaksi.

Uusi A9-prosessori on 70 % nopeampi ja grafiikka toimii Applen mukaan 90 % aiempaa nopeammin. Sormenjälkitunnistimen luvataan toimivan kaksi kertaa aiempaa nopeammin.

Kuten odotettua, on kamerana  on uusi 12 megapikselin kamera, ja pikselien lisäämisen ohella on myös kuvakenno aivan uusi. 

Teräväpiirtovideoiden lisäksi laitteella voi tallentaa vieläkin tarkempaa 4K-videota. Kamera tukee myös aiempaa näyttävämpiä hidastuskuvia.

Myös etupuolen Facetime-kamera on uusittu (5 megapikseliä), ja nyt näyttö toimii ”salamana” tarvittaessa etupuolen kameraa käytettäessä.

Uusi Live Photos -toiminto tekee kuvista eläviä: kun kuvaa näytöllä painaa, herää se herää hetkeksi henkiin. Tämä syntyy siten, että kännykkä tallentaa kuvaa otettaessa itse asiassa videota hieman ennen ja jälkeen.

Mitä yhteysnopeuksiin tulee, niin nyt LTE-yhteys tukee jopa 300 megabitin nopeutta. Siihen verrattuna tavallinen kotinetti on hidas ja harmittava.

Hinnoiksi luvataan sama kuin edellisellä 6-mallilla, eli huippumallien hinnat ovat näytön koosta riippuen (ilman operaattorien kytkykauppaa) tuhannen euron luokkaa. Uudet puhelimet ovat saatavana osassa maita 25. syyskuuta, muualla vuoden lopulla.

Samalla ilmoitettiin uuden iOS-käyttöjärjestelmän olevan saatavilla 16.9 alkaen.