Ke, 05/27/2015 - 17:32 By Jari Mäkinen

Yhdysvaltain sotilaallisen salasukkulan X-37B:n kanssa samalla rakettikyydillä avaruuteen noussut Planetary Societyn kokeellinen pikkusatelliitti LightSail on hiljentynyt. Syynä on nähtävästi ohjelmistovirhe, ja jotta laite voisi jatkaa toimintaansa, jonkun pitäisi käydä painamassa sen reset-näppäintä.

Ongelmana vain on se, että avaruudessa ei ole ketään, joka voisi näin tehdä, ja koska näin on, ei satelliitissa ole tuollaista kytkintäkään. Sen sijaan sille on lähetetty jatkuvasti käskyjä, jotka saisivat satelliitin “boottaamaan” itsensä, mutta näin ei nähtävästi ole käynyt.

Koska viimeinen elonmerkki satelliitista saatiin perjantaina 22. toukokuuta, on todennäköistä, että LightSail on sammunut lopullisesti.

Sitä ennen satelliitti ennätti lähettämään 140 tietopakettia Kalifornoassa ja Georgiassa sijaitseville maa-asemille, ja telemetriatietojen mukaan kaikki oli hyvin.

Nähtävästi kuitenkin satelliitin Linux-pohjaisessa lento-ohjelmistossa oli vikaa: 15 sekunnin välein, kun LightSail lähetti tietojaan Maahan, sen tietoliikennettä seurannut tiedosto kasvoi. Tiedoston ohjelmoinnissa oli virhe, joka ei pienentänyt missään vaiheessa tiedoston kokoa, joten kun se oli kooltaan 32 megatavua, se sai systeemin sekaisin.

Kyseisen osan tehnyt yhtiö oli tehnyt uuden version ohjelmistosta, missä ongelmaa ei ole, mutta sitä ei oltu asennettu satelliittiin.

Viime perjantaina lennonjohtoon tuli varoitus liian suureksi paisuvasta tiedostosta, ja sen korjaamiseksi tehtiin ohjelmistopäivitys – mutta valitettavasti satelliitti mykistyi ennen kuin se saatiin lähetettyä. Viimeinen yhteys LightSailiin oli perjantain ja lauantain välisenä yönä klo 00:31 Suomen aikaa.

Viasta tekee erittäin harmillisen se, että siitä olisi päässyt eroon yksinkertaisesti boottaamalla satelliitin. Silloin ylisuuri tiedosto olisi automaattisesti pienentynyt.

LightSail on ns. kolmen yksikön kubesat, eli kooltaan noin 30 x 10 x 10 cm. Erityistä tässä oli aurinkopurjeen lisäksi auki avaruudessa ponnahtavat aurinkopaneelit.

Mikä ihmeen aurinkopurje?

LightSail-satelliitin tehtävänä oli testata jälleen kerran jo useampaan otteeseen koeteltua menetelmää, missä Auringon säteilyn avulla voitaisiin purjehtia kuin purjelaivalla merellä tuulen avulla.

Auringon säteilypaineen avulla voidaan liikkua avaruudessa, ja periaatteessa sen avulla voitaisiin “purjehtia” ilman rakettimoottoreita paikasta toiseen aurinkokunnassa – ja teoreettisesti jopa nopeammin kuin kemiallisilla rakettimoottoreilla on mahdollista. 

Aurinkopurjetta on testattu jo useampaan otteeseen erityyppisin laittein, mutta amerikkalaisen avaruusharrastajien yhdistyksen Planetary Societyn tarkoituksena on tehdä tällä periaatteella toimiva suurikokoinen, kunnollinen avaruusalus. Tätä testaamaan tehtiin LightSail, pieni cubesat-tyyppinen satelliitti, joka olisi vapauttanut avaruudessa ympärilleen laajan mylar-kalvosta tehdyn hopeanhohtoisen purjeen.

Purjeen käyttäytymistä olisi tarkkailtu ja testailtu, ja kokemuste perusteella olisi tehty suurempi ja laajempi versio, joka olisi lähtenyt ensi vuonna avaruuteen.

Saa nähdä, miten tuon isomman purjeluotaimen nyt käy.