Karibialla odotetaan edelleen merenalaista tulivuorenpurkausta

Pe, 07/24/2015 - 12:17 By Jari Mäkinen
Kick 'em Jenny -tulivuori

Päivitys 5. elokuuta: 
Tilanne jatkuu odottavana. Varoitustila tosin on laskettu oranssista keltaiseksi, eli purkaus on todennäköinen, mutta merkkejä välittömästä aktiivisuudesta ei nyt ole.

Alkuperäinen juttu:

Hahmotelma tulivuoresta meren allaKaribianmerellä sijaitsevassa pienessä saarivaltio Grenadassa jännitetään merenalaisen Kick 'em Jenny -tulivuoren purkausta. Noin kahdeksan kilometrin päässä pääsaaren pohjoispuolella oleva tulivuori on ollut aktiivinen heinäkuun 11. päivästä alkaen ja Itä-Intian yliopiston seismologisen keskuksen mukaan on todennäköistä, että vuorokauden kuluessa tulivuori purkautuu.

Tulivuoren ympärille on muodostettu suoja-alue ja lähialueiden saaria sekä Venezuelaa on varoitettu mahdollisesta tulivuoden aiheuttamasta vaarasta.

Kick 'em Jenny on noin 1300 metriä korkea, mutta sen huippu on noin 180 metriä meren alla. Kyseessä on ainoa toimiva tulivuori itäisellä Karibianmerellä ja edellisen kerran se purkaantui joulukuussa 2001. Vuorella on havaittu vähintään 12 purkausta sitten vuoden 1939, kun se havaittiin ensimmäisen kerran. Kyseessä oli suurin tunnettu vuoren purkaus, joka nosti tuhkaa lähes 300 metrin korkeuteen ja nosti pari metriä korkeiden hyökyaaltojen sarjan Grenadan rannoille. Tsunami havaittiin myös läheisessä Barbadoksella.

Vaikka tuleva purkaus ei päästäne suurta määrää tuhkaa ja pölyä ilmaan, ei purkauksen voimakkuutta osata sanoa tarkasti etukäteen. Suurin vaara on purkauksen aikaansaama mahdollinen tsunami, joka tuntuisi koko Karibianmeren alueella. Purkauksen tuloksena Grenada tulee saamaan uuden saaren.

Grenad kartallaGrenada on eräs eteläisimmistä Pienten Antillien saariryhmästä, jotka ovat osa Antillien saariryhmää Karibianmerellä. Ne kurottavat Kuuban ja Haitin itäpuolelta alas Etelä-Amerikan rannikolle, ja ovat meressä tektonisesti aktiivisella alueella, missä Etelä-Amerikan mannerlaatta työntyy Karibian laatan alle ja on synnyttänyt tulivuorisaarten ketjun.

Siihen kuuluvat Grenadan lisäksi matkailuohjelmista ja ristisanoista tuttuja saaria, kuten Antigua ja Barbuda, Barbados, Dominica, Saint Kitts ja Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent, Trinidad, Tobago ja myös Ranskalle kuuluvat saaret Martinique ja Guadeloupe sekä Ranskan ja Hollannin jakama Saint-Martin / Sint Maarten.

Näillä kaikilla saarilla on historiassaan suuria tulivuorenpurkauksia, mutta tällä haavaa purkauksia ei ole odotettavissa muualla kuin Grenadalla. Sen sijaan maanjäristysten ja tsunamien vaara on olemassa, ja saarilla näistä varoitellaankin monissa paikoissa.

Kuva: Saari meressä Grenadan pohjoispuolella merenalaisen Kick 'em Jenny -tulivuoren luona. Tulivuoren purkaukset synnyttävät lopulta sen kohdalle myös samankaltaisen saaren.