Nyt kaikki mukaan pönttötalkoisiin!

Ti, 03/01/2016 - 11:49 By Markus Hotakainen

Ylen ja lukuisten yhteistyökumppanien suurkampanja nostaa Suomen oksistoon miljoona linnunpönttöä toukokuun 2017 loppuun mennessä. Kampanjalla helpotetaan kolopesijöiden yhä pahenevaa asuntopulaa.

Miljoona linnunpönttöä -kampanja on lähtenyt tänään virallisesti käyntiin. Kyseessä on maailman suurimmat pönttötalkoot. Kampanjan pöntöt 1 ja 2 rakensivat tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio, ja ne on ripustettu Mäntyniemen pihaan. 

Pöntöt tulevat tarpeeseen. "Kolmannes Suomen lintulajeista on uhanalaisia. Linnunpönttö on suora ja toimiva tapa auttaa”, kertoo luontokirjailija ja -toimittaja Juha Laaksonen kampanjan taustoista.

Miljoona linnunpönttöä -nettisivuille on avattu pönttörekisteröinti ja kartta, jossa näkyy rekisteröityjen pönttöjen määrä kunnittain. Vanhojen toimivien ja uusien pönttöjen rekisteröinnillä luodaan Suomen ensimmäinen valtakunnallinen, kuntatarkkuuteen yltävä linnunpönttökartoitus.

"Miljoonan linnunpöntön rekisteröiminen tuo esiin suomalaisten luontorakkauden ja sen valtavan vapaaehtoistyön määrän, joka luonnon hyväksi tehdään”, iloitsee kampanjan tuottaja Tiina Klemettilä.

Miljoona linnunpönttöä -sivustolta löytyy myös pönttöjen rakennus- ja ripustusohjeet sekä paljon tietoa pönttöpesijöistä. Sivusto täydentyy koko ajan. Kampanjaa nostetaan esiin myös lukuisissa Ylen tv- ja radio-ohjelmissa.

Kampanjassa ovat mukana Suomen suurimmat luontotoimijat Metsähallitus, BirdLife Suomi, WWF Suomi, Luonto-Liitto, Suomen luonnonsuojeluliitto, Suomen Latu, Suomen ympäristökeskus SYKE, Suomen Partiolaiset, Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus ja monet muut.

Lisää yhteystyökumppaneita houkutellaan mukaan pitkin kampanjaa. Esimerkiksi kuntia ja kaupunkeja toivotaan mukaan osoittamalla pöntönripustuspaikkoja puistoista ja metsistä.

Helsingin kaupunki teki kampanjan innoittamana päätöksen sallia linnunpönttöjen ripustaminen kaikissa kaupungin omistamissa puistossa ja metsissä. Myös Korkeasaaren eläintarhan Pääsiässaari-tapahtuma on mukana pönttötalkoissa.

Miljoona linnunpönttöä tarkoittaa kymmentä miljoonaa linnunpoikasta, satoja tuhansia retkiä luontoon ja valtavasti onnittelusirkutusta ensi vuonna sata vuotta täyttävän Suomen kunniaksi!

Lisätietoa kampanjasta löytyy Ylen Miljoona linnunpönttöä -sivuilta ja Facebookin Miljoona linnunpönttöä -ryhmästä.

Logo: Jussi TwoSeven

Uutinen perustuu Ylen tiedotteeseen.