To, 11/28/2013 - 01:32 By Jari Mäkinen

Brittein saarilla, Länsi-Sussexissa pidettiin eilen omalaatuinen huutokauppa: siinä oli myynnissä 17 metriä pitkä dinosauruksen luuranko, Diplodocus, joita on löydetty vain kuusi koko maailmassa näin hyväkuntoisina. Se myytiin 480 000 euron hintaan museolle, jonka nimeä ei annettu julkisuuteen, mutta joka lupaa laittaa sauruksen esille aikanaan.

Dinon löysivät Wyomingistä saksalaisen paleontologin Raimund Albersdoerferin teini-ikäiset pojat, jotka olivat matkanneet Yhdysvaltoihin auttamaan isäänsä toisen dinosauruksen luurangon kanssa, mutta he lähtivät myös itse etsimään luita maastosta. Pojat antoivat löydölleen nimen Misty.

Luuranko koottiin yhteen Rotterdamissa, Alankomaissa, ja nyt uusi ostaja saa kerätä luunsa ja viedä ne paikkaan, joka siis toistaiseksi on vielä hämärän peitossa.

Piirroksessa on vihreällä piirretty diplodocus verrattuna ihmiseen ja suurempiin dinosauruksiin.

Kasvissyöjä Diplodocus eli myöhäisellä jurakaudella noin 155–145 miljoonaa vuotta sitten. Diplodocuksen fossiileja on löydetty Yhdysvaltojen länsiosista, Kalliovuorilta. Ensimmäinen löytyi vuonna 1878, ja paleontologi Othniel Charles Marsh antoi lajille nimeksi Diplodocus longus – nimi tulee luurangon selkärangan kaksijakoisesta rakenteesta ja tarkoittaa kirjaimellisesti "kaksoispuomi".

Diplodocus oli suhteellisen hoikka ja kevyt, mutta erittäin pitkä: eläin painoi 10–15 tonnia, ja pituus saattoi olla 29 metriä, josta kaulan osuus oli 7 metriä. Noin 60 senttiä pitkä kallo oli erittäin pieni verrattuna eläimen muuhun kokoon. Diplodocus ei luultavasti pystynyt nostamaan päätään kovin korkealle, mutta pystyi mahdollisesti kohottautumaan seisomaan takajalkojen varaan. Pitkä häntä toimi kaulan vastapainona. Häntää eläin luultavasti piti koholla liikkuessaan.

Suurimmat löydetyt diplodocukset ovat olleet hännästä päähän jopa 40 metriä pitkiä.

Pääkuva on New Mexicon luonnonhistoriallisessa museossa oleva diplodocus. Kuvan on ottanut Lee Ruk.