Päivän kuva 30.9.2013: Nosturi nostaa nostureita
30.09.2013

Kuvassa on saksalaisen nosturivalmistajan Liebherrin järein nosturi, LR-13000, joka nostaa pienempiä veljiään. Erityisesti voimalaitosten rakentamiseen suunniteltu LR-13000 pystyy nostamaan 3000 tonnia painavia kuormia ja kurottamaan 126 metrin päähän – telaketjuilla liikkuva laite on todellinen jättiläinen.

Vaikka laite on järeä, ei se ole kuitenkaan maailman voimakkain nosturi: se on Bigge 125D AFRD, joka voi nostaa 6803 tonnia. Pisin siihen saatavilla oleva puomi on 171 metriä pitkä, ja tyypillisellä 70 metrin työskentelyetäisyydellä nosturi voi hilata ylös 3640 tonnia painavan lastin. Biggen jättinosturi on suunniteltu myös kestämään hurrikaanit (jopa 240 km/h puhaltavia tuulia). Jos haluat ostaa itsellesi sellaisen, pitää ostokseen varata noin 50 miljoonaa dollaria. Pienemmän Liebherrin saisi sen sijaan halvalla, sillä sen hinta on alle 20 miljoonaa euroa.

Nämä laitteet ovat jo varsin kaukana esimmäisistä vivuista, joilla ammoiset ihmiset avustivat tavaroiden nostamista. Varhaisin tunnettu eräänlainen nosturi oli shaduf, eräänlainen vinttikaivo, joka tunnettiin ainakin jo Mesopotamiassa jo noin 2000 eaa. Varhaisimmat muistiinpanot "kunnollisista" nostureista ovat antiikin Kreikasta, missä esimerkiksi Heron Aleksandrialaisen Mekhaniká -kirjassa kuvataan mekaniikan peruslaitteita ja edelleen niiden soveltamista myös erilaisiin nostokoneisiin. Heron kuvaa tekstissään myös rakennustyömailta tutun torninosturin periaatteet. Olennaisinta näissä nostureissa oli se, että vastapainojen sijaan niissä käytettiin väkipyöriä ja taljoja..

Yhden väkipyörän avulla voidaan vaihtaa nostamiseen tarvittavan liikkeen suuntaa, mutta voima ei lisäänny – päinvastoin, sillä väkipyörän ja köyden kitka aiheuttavat häviötä. Käyttämällä nostolaitteessa kolmea väkipyörää, kahta nosturin rungossa ja yhtä liikkuvassa nosto-osassa kasvaa nostovoima kolminkertaiseksi. Mitä enemmän väkipyöriä on, sitä enemmän voima kasvaa, mutta samalla nostamisen nopeus vähenee samassa suhteessa. Ja myös kitka lisääntyy, joten väkipyörien lisääminen toinen toisensa jälkeen ei ole hyvä ajatus.

Väkipyörää käyttämällä saadaan aikaan suurempi voima, mitä yksittäinen henkilö tai kone voi tuottaa, mutta kappaleen nostamiseen tarvittava energia ei muutu pienemmäksi. Tehtävä työ jakautuu vain pitemmälle ajalle.

Vintturissa, missä nostava tai vetävä vaijeri kiertyy pyörivän telan ympäri, on väkipyörä(t) korvattu mekaanisella vaihteistolla. Väkipyörien ja vintturien lisäksi ovat tulleet hydrauliset nostimet. Niissä eri kokoisilla hydrailinesteellä, männillä, sylintereillä ja venttiileillä voidaan saada aikaan samankaltainen voiman kasvaminen.