Siamilaiset erilleen 112 vuotta sitten

Su, 02/09/2014 - 10:39 By Jari Mäkinen
 Radika ja Dodika Neik -kaksoset

Nykysin lääketiede on aivan huimalla tasolla ja joka päivä lähisairaaloissammekin tehdään operaatioita, jotka vielä muutama kymmentä vuotta sitten olivat joko mahdottomia tai ainakin hyvin vaikeita. Tie tähän on kuitenkin ollut pitkä, ja aina välillä kannattaa muistaa miten tähän on tultu.

Yksi pieni esimerkki nykylääketieteen tasosta on siamilaiset kaksoset. Siamilaisiksi kutsutaan kaksosia, jotka jakavat ruumiinosia, joskus jopa sisäelimiä, tai ovat muutoin kiinni toisissaan, esimerkiksi kylkien välisellä kudoksella. Kyse ei suinkaan ole pelkistä ihmisistä, vaan ilmiötä esiintyy kaikken muidenkin eläinten keskuudessa. Tämä harvinainen ilmiö esiintyy vain samanmunaisilla kaksosilla, eli geeniperimältään täysin samanlaisilla kaksosilla, jotka syntyvät  yhdestä jakautuneesta hedelmöittyneestä munasolusta. Siamilaisilla munasolu alkaajakautua hedelmöittymisen jälkeen jakautua normaaliin tapaan muodostaakseen alkion, mutta jakautuminen ei tapahdukaan täydellisesti, vaan kaksi alkiota jää kiinni toisiinsa jostain kohtaa, enemmän tai vähemmän.

Nimitys ”siamilaiset kaksoset” juontuu 1800-luvulla Siamissa (nykyisessä Thaimaassa) syntyneistä, mutta Yhdysvaltoihin muuttaneista ja siellä paljon julkisuutta saaneista kaksosista Chang ja Eng Bunkerista. He olivat kiinni toisissaan rinnasta.

1900-luvun alkuun saakka siamilaisille ei voitu tehdä mitään. Monet heistä, jotka eivät kuolleet nuorina, löysivät tiensä sirkuksiin tai muihin paikkoihin, missä he elivät kummajaisina. Esimerkiksi Bunkerin veljekset työskentelivät Amerikassa Barnum and Bailey -sirkuksessa.

Kirurgian kehittyminen kuitenkin teki vähitellen mahdolliseksi siamilaisten erottamisen toisistaan, etenkin "helpoissa" tapauksissa. Vielä nykyisinkin sisäelimiä, etenkin sydämen tai osia aivoistaan jakavien siamilaisten erottaminen on hyvin hankalaa.

Ensimmäisenä tässä onnistui ranskalaislääkäri Eugène-Louis Doyen vuonna 1902, jolloin hän erotti toisistaan Radika ja Dodika Neik -kaksoset. Leikkaus tapahtui tänään, siis täsmälleen 112 vuotta sitten.

Doyenin operaatio on tullut kuuluisaksi myös siitä syystä, että siitä tehtiin elokuva. Doyen tajusi jo vuonna 1898 elokuvan mahdollisuudet lääketieteen opettamisessa ja alkoi tehdä elokuvia operaatioistaan. Neikin kaksosten erottamisfilmi kestää viisi minuuttia, ja aikanaan elokuvan ollessa uusi ja ihmeellinen asia, myös tätä elokuvaa esitettiin teattereissa suurelle yleisölle.

Itse asiassa Doyen ei ollut aivan ensimmäinen kaksosia toisistaan erottanut lääkäri, sillä ensimmäinen raportoitu niin sanottu operaatio tehtiin jo vuonna 1689; saksalaisen Johannes Fation leikkaus oli varsin raaka ja suoraviivainen, eikä sen lopputuloksesta ole tietoa.

Vuonna 1957 Bertram Katz onnistui erottamaan ensimmäisenä toisistaan siamilaiset, joilla oli yhteinen sisäelin (maksa). Vieläkin vaativammassa operaatiossa onnistuttiin vuonna 1987. Silloin Ben Carson ja 50-henkinen kirurgitiimi erotti toisistaan pään takaosasta toisiinsa kiinnittyneet kaksoset. Leikkaus kesti 22 tuntia ja molemmat kaksosista jatkoivat elämäänsä normaalisti erillään toisistaan.

Aivoistaan kiinni olevia siamilaisia ei ole toistaiseksi onnistuttu erottamaan toisistaan siten, että molemmat ovat selvinneet normaalisti. Tätä yritettiin ensimmäisen kerran vuonna 2000 Singaporessa, mutta Chumpon Chanin ja Keith Gohin potilaat saivat vakavia aivovaurioita ja kuolivat. 

Joissain tapauksissa ihmisen päässä on kiinni toinen pää ilman kehittynyttä muuta vartaloa. Tämän korjaaminen on myös hyvin hankalaa: vuonna 2005 egyptiläiseltä Manar Magedilta poistettiin päälaen vasemmalla puolella kiinni ollut toinen pää, joka pystyi toisinaan hymyilemään ja räpyttelemään silmiään. Manar kuoli aivojen infektioon vain 13 kuukautta onnistuneen leikkauksen jälkeen.

Nykyisin ns. rikkaissa länsimaissa sikiön poikkeavuudet pystytään havaitsemaan jo raskauden varhaisessa vaiheessa, joten siamilaisten syntyminen täällä on hyvin harvinaista. Sen sijaan köyhemmissä oloissa noin 1:100 000 syntymästä tuottaa siamilaiset kaksoset. 90% näistä kaksosista on tyttöjä syystä, jota ei vielä tunneta.

Joissain kolmannen maailman maissa siamilaisia kaksosia ja muita harvinaislaatuisesti epämuodostuneita palvotaan jumalaisina olentoina, joten – mikäli siamilaisuus ei ole kovin haitallinen – on heillä varsin hyvät oltavat.

Kuvat: Yhdysvaltain Kongressin kirjasto