Osallistu GLOBE at Night -havaintokampanjaan!

Skandinavia avaruusasemalta kuvattuna Kuva: ESA / André Kuipers

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa kehottaa kaikkia osallistumaan vuosittain järjestettävään GLOBE at Night -havaintokampanjaan, missä kartoitetaan valosaasteen, eli taivaalle siroavan keinovalon määrää eri puolilla maailmaa.

Kampanja on järjestetty vuodesta 2006 lähtien. Siinä ihmisiä pyydetään havaitsemaan taivaalta eri tähtikuvioita ja vertaamaan tulostaan projektin tarjoamiin karttoihin. Kohteena nyt alkuvuonna on iltataivaalla hyvin näkyvä ja helposti tunnistettava Orion. Valosaasteisilla paikkakunnilla tähtiä näkyy vähemmän.

GLOBE at Night -kampanjaan osallistuminen on helppoa, sillä tehtävänä on yksinkertaisesti laskea näkyviä tähtiä. Tarkemmat ohjeet ovat alla, mutta tiivistetysti: mene ulos illalla Auringon jo laskettua hyvä aikaa sitten, anna silmiesi sopeutua pimeään, etsi Orion, vertaa tähtiä karttaan ja laske montako tähteä pystyt näkemään. Kun havaitsijat eri paikkakunnilla eri puolilla maailmaa tekevät samoin ja raportoivat havaintonsa kampanjan verkkosivujen kautta, saadaan koottua kartta maailmanlaajuisesta valosaasteen jakaumasta.

Kartat tulevat kaikkien katsottavaksi ja aiempien vuosien tuloksia voi tarkastella tällä sivulla. Viime vuonna vuonna 2013 projektiin osallistui liki 16 500 havaintoa 89 eri maasta.

Karttojen tekemisen ohella kampanjalla halutaan myös levittää tietoisuutta valosaasteesta ja sen vaikutuksista. Valosaaste paitsi häiritsee tähtitaivaan näkemistä, myös aiheuttaa haittaa ihmisille ja ekosysteemeille. Suomessa valosaastetta tutkii mm. Suomen ympäristökeskus ja tutkimuksen tulokset on koottu Valon varjopuolet -kirjaan (Gaudeamus).

Otsikkokuvassa on astronautti André Kuipersin avaruusasemalta ottama kuva Skandinaviasta ja Suomen eteläosista. Kuvassa näkyy hyvin kuinka laajalle valaistus on levittäytynyt; suuri osa tästä taivaallekin valoa paistavasta valaistuksesta on turhaa.

Tämän vuoden GLOBE at Night kerää tuloksia seuraavilla ajanjaksoilla:

20.-29. tammikuuta (kohdetähtikuviona Orion) - tämä on jo mennyt
19.-28. helmikuuta  (Orion)
21.-30.maaliskuuta (Orion)
20.-29. huhtikuuta (Leijona)
Touko-heinäkuussa koko Suomessa on liian valoisaa havaintojen tekemiseen
15.-24. elokuuta  (Herkules)
15.-24. syyskuuta  (Joutsen)
14.-23. lokakuuta (Pegasus)
12.-21. marraskuuta (Perseus)
11.-20. joulukuuta  (Perseus)

Ohjeet:

1. Etsi havaittava tähtikuvio taivaalta käyttäen apuna vaikkapa planisfääriä, tähtikarttaa tai Globe at Night -sivustoa (englanniksi).

2. Selvitä havaintopaikkasi pituus- ja leveysasteina vaikkapa kännykän navigaattorin tai Google Mapsin avulla.

3. Mene ulos vähintään tunti auringonlaskun jälkeen ja anna silmiesi tottua hämärään. Vältä havaintojen tekoa kun Kuu on noussut, sillä se haittaa kirkkaudellaan taivaan pimeyden arviointia.

4. Vertaa havaitsemaasi tähtikuviota vertailukarttoihin. Montako tähteä näet?

5. Raportoi havaintosi verkkolomakkeella (suomeksi).

Huom! Jos täytät lomaketta ulkosalla esim. älypuhelimella, kannattaa valita kohdan 1. alalaidan "vaihda yönäkymään" -linkkiä. Se muuttaa lomakkeen punertavaksi, jolloin hämäränäkösi ei kärsi.

Teksti on muokattu Ursan julkaisemasta tiedotteesta.