Rovion Vesterbacka ehdottaa Hyperloopia Helsingin ja Tallinnan välille


Rovio-yhtiön Peter Vesterbacka puhui eilen AEC Hackathon 3.2 Helsinki -tapahtumassa kutsuttuna alustajana, ja hän heitti puheessaan ehdotuksen Hyperloop-junasta Suomen ja Viron välille. Monista muista henkilöistä poiketen Angry Birdin takana oleva herralla on mahdollisuuksia puskea hankkeitaan tehokkaasti eteenpäin, joten puhelle kannattaa lotkauttaa korvaa.


Kiinnostavinta ehdottomasti puheessa oli hänen varaukseton tukensa tunnelihankkeelle, joka yhdistäisi Helsingin ja Tallinnan. Vesterbacka oli aiemmin viime viikolla Tallinnassa Latitude59 -startup-tapahtumassa, missä hän jo kertoi tunneliajatuksistaan.

Idea tunnelista Suomenlahden ali ei luonnollisestikaan ole uusi, ja viime aikoina se on nostettu jälleen hyvinkin usein esille. Sen avulla Helsingistä ja Tallinnasta saataisiin muodostettua kaksoiskaupunki ja junalla pääsisi Suomesta nopeasti Baltian kautta keskiseen Eurooppaan. 

Vesterbackan mukaan kuitenkin hanke jynnää paikallaan, ja hän kertoi, että Tallinnassa on "päätettiin" laittaa hanke vireille ja rakentaa tunneli. Tavoite on kunnianhimoinen: tunneli tulisi avata vuonna 2020.

Hintaa sille tulee Vesterbackan mukaan noin 15 miljardia euroa ja hänen mukaansa tällä saisi yhden tunnelin sijaan kolme: kaksi perinteisille junille ja yksi tunneli Hyperloop-kapseleille. Matka Helsingistä Tallinnaan (ja päinvastoin) olisi junallakin vain 20 minuuttia, hyperloopilla viitisen minuuttia.

Tunneliyhteys Suomen ja Viron välillä auttaisi Vesterbackan mukaan muodostamaan uuden keskuksen koko Euraasian mantereelle, ja toisi niin Viron kuin Suomenkin taloudelle suuren potkun eteenpäin.

Tälle sopii toivoa paljon myötätuulta ja toivon mukaan myös viralliset tahot Suomesta ja Virosta aina Euroopan unioniin innostuvat tästä hankkeesta!

Alla on tallenne lauantaisesta Vesterbackan puheesta, missä tunnelihanketta käsittelevä osa alkaa kohdasta 17:56.

Se oli Heurekan avaruusviikonloppu

Tuukka Vegan kannella
Tuukka Vegan kannella
Aalto-1
Hiukkasilmaisintölkki

Viime viikonloppuna Heurekassa vietettiin kansainväliseen avaruusviikkoon liittyvää Avaruusviikonloppua, jonka aikana juhlistettiin myös 60-vuotiasta CERNiä. Sen kunniaksi paikalla oli koko joukko fyysikoita sekä Rovion suunnittelema uusi Angry Birds -hiukkaskiihdutinpeli.

Lauantain aikana liki 900 ja sunnuntaina yli 500 näyttelylipun ostanutta henkilöä kävi paikalla, mutta heidän lisäkseen etenkin sunnuntaina paikalla oli runsaasti vain avauusviikonlopun maksuttomaan antiin ostallistuneita – niin työpajat, esitelmät, erikoisesitykset planetaariossa kuin monet avaruus- ja CERN-aiheiset demonstraatiot olivat ilmaisia ja niitä varten Heurekan "eteisaluetta" oli laajennettu.

Tarjolla oli mm. komeettaydinten kokkausta, erikoisia (ja ilmaisia) planetaarioesityksiä, hiukkasfysiikan ja kosmologian esittelyä, kaukoputkia, ensimmäinen suomalainen satelliitti ja paljon esimerkikisi alussa mainittu uusi nelimetrinen, interaktiivinen ja vaarallisesti koukuttava peli Angry Birds -peli.

Kansainvälinen avaruusviikko jatkuu koko tämän viikon ajan ja eri puolilla Suomea on siihen liittyviä tapahtumia. Esimerkiksi Jyväskylän Siriuksen Nyrölän observatorio on avoinna yleisölle (säävarauksella) 4.-10. lokakuuta klo 20 - 21. Lista kaikista avaruustapahtumista on Ursan nettisivuilla.

Julkaisemme videon Heurekan viikonlopusta myöhemmin nyt maanantaina, mutta tässä jo etukäteen muutamia kuvia. Otsikkokuvassa matkataan suomalaisen 1800-luvun löytöretkeilijän Adolf Erik Nordenskiöldin Vega-laivalla tähtien opastamana Koillisväylällä Tuukka Perhoniemen kertomana. Avaruusviikonlopun teemana kansainvälisesti oli satelliittinavigointi, joten ammoinen tutkimusmatka tähtien mukaan suunnistaen ilman GPS-navigaattoria oli erittäin jännittävä ja yllättävä!

Interaktiivisessa protoninpotkimispelissa saattoi simuloida itse törmäystä hiukkaskiihdyttimen sisällä ja kun pelin protoneiden tilalle vaihdettiin Angry Birds -pelistä tutut hahmot, tuli pelistä tuplasti hupaisampi. Suurikokoinen uusi peli on kehitetty CERNissä, ja sen mahdollistavat Helsingin yliopiston hiukkastutkijat ja Rovio Entertainment.

"Roviolle CERN on ollut hauskan oppimisen innoittaja, josta kutkuttavana esimerkkinä on Heurekaan tuotu Angry Birds -hiukkaskiihdytin", sanoo Rovion oppimisliiketoiminnan johtaja Sanna Lukander. Heurekassa peliä esitteli sen kehittäjä, CERNin Media Labin vetäjä João Pequenao, joka kertoo hankkeen taustasta enemmän pian julkistettavalla videollamme.

Aalto-1
Hiukkasilmaisintölkki

Viikonlopun aikana kokattiin pienikokoisia komeettaytimiä, kerrottiin huimasta Rosetta-lennosta komeetalle, esiteltiin Aalto-1 -satellittia (ensimmäistä suomalaista satelliittia, joka laukaistaan avaruuteen näillä näkymin ensi kesänä) ja kerrottiin niin avaruuteen kuin hiukkasfysiikkaan liittyvistä asioista auditoriossa sekä planetaariossa. Esillä oli mm. juomatölkistä tehtyjä hiukkasilmaisimia sekä kosmisista säteistä tehtyä musiikkia.

Auditorion jättikankaalla esitettiin myös elokuva Particle Fever.