Video: Rakettilaukaisu toi upean valonäytelmän Kalifornian taivaalle

Video: Rakettilaukaisu toi upean valonäytelmän Kalifornian taivaalle

Nyt sunnuntaina 7. lokakuuta avaruuteen Kaliforniasta noussut Falcon 9 -raketti toi taivaalle upean valonäytelmän, jota jotkut hämmästelivät peloissaan, ja toiset ihailivat haltioissaan. Video näyttää tämän lennon kokonaisuudessaan, mutta upeimpia kuvia taivaalta ei videolla valitettavasti ole.


10.10.2018

Se, miltä raketin laukaisu näyttää, riippuu monista tekijöistä, mutta sunnuntaina illalla paikallista aikaa ollut laukaisu näkyi niin hyvin kuin mahdollista. Sää oli selkeä, ja taivas oli juuri pimentynyt auringonlaskun jälkeen, kun Falcon 9 rynnisti matkaan Vandenbergin laukaisukeskuksesta.

Vandenberg sijaitsee hieman Los Angelesista luoteeseen Kalifornian rannikolla, joten etelän suuntaan lentänyt raketti oli näkyvissä koko Los Angelesin alueella hienosti. Horisontin alla ollut Aurinko pääsi vielä sopivasti valaisemaan raketin pakokaasuja, jolloin taivaalla oli parhaimmillaan kirkkaana pisteenä kiitävä raketti sekä suuri, aavemaisesti hohtava pilvi. Kun raketti suhahti nopeasti ensin ylöspäin ja kaartui sitten kohti horisonttia, pysyi valopilvi paikallaan hitaasti harventuen pitempään.

Twitterissä iloittiin, että siinä missä pohjoisessa on revontulia, on Los Angelesilla upeat rakettilaukaisut.

Ennen laukaisua Kaliforniassa annettiin myös harvinainen varoitus yliäänipamauksista. Syynä oli se, että ensimmäistä kertaa SpaceX aikoi tehdä rakettinsa ensimmäisellä vaiheella laskeutumisen lähelle laukaisupaikkaa. 

Tätä ennen rakettivaiheet ovat laskeutuneet merellä olleen robottilaivan päälle. Vain Floridassa tehtävissä laukaisuissa ovat raketit tulleet alas myös kiinteälle maalle. 

Takaisin palatessaan rakettien nopeus hidastuu yliäänen nopeudesta äänen nopeutta hitaammaksi, jolloin kuullaan myös yliäänipamaus. Myös laukaisun aikana lähdön yhteydessä pamahtaa, kun raketti rikkoo kiihdyttäessään äänivallin.

Kyydissä tällä kertaa raketissa oli argentiinalainen SAOCOM 1A -tutkasatelliitti. Nimi tulee sanoista Satélite Argentino de Observación COn Microondas, ja satelliitti on kokonaan Argentiinassa suunniteltu ja rakennettu. Tarkoituksena on lähettää toinen samanlainen satelliitti avaruuteen ensi vuonna.

 

Seuraava Kaliforniasta tehtävä Falcon 9 -raketin laukaisu on suomalaisittain kiinnostava, sillä sen kyydissä on kaksi suomalaissatelliittia: noin vuoden päivät laukaisua odottanut Suomi 100 -satelliitti sekä Iceye -yhtiön toinen testisatelliitti. Laukaisu on tämänhetkisen (10. lokakuuta) suunnitelman mukaan marraskuun 19. päivänä.

Lennosta on tulossa kiinnostava siksi, että SpaceX käyttää silloin mahdollisesti ensimmäistä kertaa jo kaksi laukaisua aiemmin tehnyttä rakettivaihetta. Rakettivaiheet huolletaan ja tarkistetaan huolellisesti ennen uutta lentoa, joten syytä huoleen ei ole. Asiaa voi katsoa myös siten, että kyseessä on jo sisäänajettu raketti, joka on todistanut jo kaksi kertaa toimineensa hyvin.

Raketti teki taivastaidetta Kaliforniassa. Tämän kuvan otti nimimerkki Farhill, jonka Flickr-sivulla on lisää kuvia.

Jos haluat katsoa yllä olevasta videosta vain kohokohdat, niin laukaisu tapahtuu kohdassa 16:40 ja ensimmäisen vaiheen laskeutuminen kohdassa 24:50.

Nyt syypää on sää – SpaceX:n lentoa jälleen lykätty

Falcon 9
Falcon 9

Ensin eiliseksi ja sitten täksi maanantaiksi suunniteltu Falcon 9 -kantoraketin ensilento viime syyskuussa olleen onnettomuuden jälkeen on lykätty ainakin tammikuun 14. päivään saakka. Syynä on epäsuotuisa sää Kaliforniassa.

Normaalisti Kaliforniassa Aurinko paistaa ja talvellakin voi lökötellä rannalla.

Nyt kuitenkin Los Angelesin pohjoispuolella Tyynen valtameren rannalla olevan Vandenbergin lentotukikohdan tienoilla sataa ja tuulee sen verran ikävästi, että SpaceX ei voi laukaista rakettiaan lentoon.

Paitsi että monet sääoloihin liittyvät kriteerit on ylitetty ja tilanteen odotetaan pysyvän tällaisena lähipäivien ajan, haluaa SpaceX myös laukaista tämän raketin muutenkin paremmissa olosuhteissa.

Kyseessä kun on hyvin tärkeä lento: Falcon 9:n lennot ovat olleet pysähdyksissä syyskuusta alkaen ja yhtiön asiakkaat alkavat jo hermostua. Jo ennen syyskuuta lennot olivat myöhässä, joten jos nyt laukaisu ei onnistu, on Elon Muskin avaruusfirmalla edessään suuria ongelmia.

Lisävaatimuksen sääoloille tuo se, että raketin ensimmäisen vaiheen on tarkoitus jälleen laskeutua alas toimintansa päätteeksi. Sitä varten meren päällä lentoradan alla on jalkapallokentän kokoinen lautta, jolle rakettivaihe on tarkoitus saada laskeutumaan pystyasennossa.

Sään lisäksi lykkäykseen vaikuttaa toinen Vandenbergistä tehtävä rakettilaukaisu. Atlas-raketin on tarkoitus vielä Yhdysvaltain puolustushallinnon vakoilusatelliitin taivaalle tammikuun lopussa, ja tuon laukaisun harjoitus on tarkoitus tehdä tällä viikolla. Se ei vaadi laukaisuun sopivaa säätä, mutta sen aikana ei voida tehdä toista laukaisua.

Tämänhetkisen suunnitelman mukaan Falcon 9:n lennon laukaisuyritys tehdään ensi lauantaina, tammikuun 14. päivänä klo 21.54 paikallista aikaa, eli klo 7.54 sunnuntaiaamuna Suomen aikaa. 

Kymmentä Iridium-satelliittia kuljettavan lennon tulee lähteä matkaan juuri oikeaan aikaan, tai lento tulee siirtää myöhemmäksi. Niinpä sunnuntai 15. tammikuuta on jo nyt asetettu varapäiväksi (siis maanantain aamu Suomessa).

Otsikkokuvassa on aikaisempi Falcon 9 -raketti Floridassa sijaitsevalla laukaisualustalla. Kuva: SpaceX

Seuraavaa Falcon 9 -lentoa lykätty maanantaihin (juttua päivitetty)

Falcon 9 static fire test
Falcon 9 static fire test

Yhdysvaltain ilmailuviranomainen FAA on antanut SpaceX -yhtiölle luvan jatkaa Falcon 9 -kantorekettien lentoa. Se hyväksyi tänään viime syyskuussa tapahtuneen onnettomuuden syyn tutkimusraportin.

Falcon 9 -raketin lennot ovat olleet kokonaan pysähdyksissä viime syyskuussa tapahtuneen räjähdyksen jälkeen, mutta SpaceX ehti jo ilmoittamaan aiemmintällä viikolla pontevasti pyrkivänsä laukaisemaan seuraavan raketin matkaan nyt sunnuntaina.

FAA ei ollut tuolloin vielä hyväksynyt tutkimusraporttia, mutta nyt ei mikään ole enää esteenä raketin laukaisulle – paitsi sää. Virallisesti lentoa ennätettiin jo lykkäämään sunnuntaista maanantaille 9. tammikuuta, mutta sääennuste ei ole kovin hyvä. Ennusteen mukaan alkuviikoksi on luvassa sadetta ja matalla olevia pilviä.

Yhtiö on jatkanut tällä viikolla FAA:n päätöstä odottaessaan laukaisun valmisteluja: hyötykuormana olevat kymmenen Iridium-tietoliikennesatelliittia laitettiin tankattuina nokkakartion sisään ja kantorakettia testattiin eilen sytyttämällä sen ensimmäisen vaiheen rakettimoottorin toimintaan pieneksi hetkeksi.

Syyskuinen onnettomuus tapahtui juuri tällaista testiä valmisteltaessa. Nyt siis kaikki sujui hyvin, ja raketti on valmis lentoon, kun säiden haltijat niin suovat.

Alkuperäistä juttua on päivitetty ja muutettu FAA:n hyväksymisestä kertovan uutisen sekä muiden lisätietojen saamisen jälkeen perjantaina illalla Suomen aikaa.

Aalto-1 laukaistaan avaruuteen Kaliforniasta


Kyllä, tämä kannattaa laittaa jo nyt mieleen: Aalto-1:n laukaksupaikka ei ole Florida, vaan Kalifornia. Satelliitti rynnistää avaruuteen Hollywoodin naapurista.


Suurin osa satelliiteista ja muista avaruusaluksista, jotka laukaistaan avaruuteen Yhdysvalloista, lähetetään matkaan Floridasta, Cape Canaveralin niemimaalta. Se onkin erinomainen paikka päiväntasaajan ympärille tai vain vähän sen suhteen kallellaan oleville radoille laukaistaessa, mutta Florida sijaitsee erittäin hankalasti polaariradalle suuntaavia lentoja varten.

Napojen kautta kulkevalle radalle laukaistaessa raketin pitää myös suunnata joko etelään tai pohjoiseen, eikä silloin Floridasta ole riittävän suuria turva-alueita.

Niinpä tärkein Yhdysvaltain laukaisukeskus tällaisia satelliitteja varten sijaitsee Kaliforniassa, Los Angelesin lounaispuolella Tyynen valtameren rannalla. Sieltä polaarilaukaisut tehdään suuntaamalla raketti jotakuinkin etelään.

Tällaisilla radoilla olevat polaarisatelliitit tulevat Suomen päälle etelästä, joten myös Aalto-1:n rata kulkee Suomen yli etelästä pohjoiseen.

Laukaisukeskus Kaliforniassa on Yhdysvaltain ilmavoimien hallinnassa oleva Vandenbergin lentotukikohta, mistä laukaisuita on tehty ja tehdään edelleen niin puolustushallinnolle kuin NASAlle ja kaupallisille toimijoillekin.

Space X -yhtiö on vuokrannut alueelta käyttöönsä laukaisualustan numero 4. 

Ensimmäinen laukaisu tältä alustalta tehtiin elokuussa 1964 ja se on toimi vuoteen 2011 saakka Titan-kantorakettiperheen lentojen laukaisupaikkana.

Kaksivuotisen remontin jälkeen ensimmäinen Falcon 9 laukaistiin siltä avaruuteen syyskuussa 2013. Otsikkokuva näyttää alueen muutostöiden aikana.

Nykyisin Space X vuokraa tukikohta-alueelta myös paikkaa, minne kantorakettien ensimmäiset vaiheet voivat laskeutua laukaisuiden jälkeen.

Samalta laukaisualustalta 4 lähetettiin pieni Clementine -luotain Kuuta tutkimaan tammikuussa 1994.