Berliinissä on meneillään IFA-kulutuselektroniikkamessut. Kaikki tärkeimmät ja vähemmänkin tärkeät valmistajat esittelevät siellä uutuuksiaan, ja myös Tiedetuubi on tällä kerralla paikalla. Julkaisemme nyt ja lähipäivinä juttuja, jotka tuovat oman, toivottavasti muihin medioihin verrattuna hieman erilaisen näkemyksemme messujen härpäkkeisiin.
Ihmeteltävän sitkeästi isot messut pysyvät hengissä, kuten nämä Beriliinin kulutuselektroniikkamessut. Sadas messukerta ei ole ihan kaukana, sillä vuonna 2024 päästään sellaista ehkä juhlistamaan. Tänä vuonna paikalla on 1814 näytteilleasettajaa, kävijöitä oli viimeksi noin 250 000.
Messuilla on aikojen kuluessa julkistettu moni sellainen keksintö, joka ovat mullistaneet maailmaa, kuten C-kasetti tai CD-levy. Sitten on tietysti enemmän niitä, joista ei voi mainita mitään, koska kukaan ei niitä enää muista.
Berliinin 161 200 neliömetrin näyttelyhallit ovat siis taas täyttyneet tekniikan vempaimista. Kodinkoneet, hierontahärvelit ja automaattiset ikkunanpesulaitteet kilpailevat huomiosta yhdessä 8K OLED-televisioiden ja kukkapurkkeihin liitettävien bluetooth –antureiden kanssa, unohtamatta matkapuhelimia, pölynimureita tai robottikoiria.
Siis jokaiselle jotakin. Sulassa sovussa messuilla kiertävät niin koululaisryhmät kuin ikäihmiset sekä rasittuneen näköiset myyntimiehet, joiden päätehtävänä lienee pitää messuille rahdatut asiakkaansa tyytyväisinä ja varmistaa, että he edelleen saavat merkin X tuotteita kaupaksi.
Alla on ensimmäinen valikoimamme näistä tuotteista.
Kuulokkeet märkiin harrastuksiin
Sonyn langattomat WF-SP900 -kuulokkeet ovat vesitiiviit kahden metrin syvyyteen, mutta uintiretkelle on vähän hankala ottaa puhelinta mukaan. Apuun tulee kuulokkeissa oleva sisäinen 4 gigatavun muisti johon voi tallentaa musiikkikappaleet, joten puhelimen voi jättää uintiretken ajaksi rantapyyhkeen päälle varastettavaksi.
Kuulokkeita saa useamman värisenä ja toiminta-aika on langattomana kolmisen tuntia. Kotelossa olevalla akulla ladaten saa kuunteluaikaa noin 12 tuntia. Jos kuuntelee vain kuulokkeiden omaan muistiin tallennettua musiikkia, mainitut toiminta-ajat pitenevät 6 /21 tuntiin.
Mittaritikku liesitasoon
Tämän laitteen nähdessään päällimmäinen ajatus on "miksei tätä aiemmin ole jo näkynyt?"
AEG (Electrolux) esitteli mittaritikun, joka toimii induktio-liesitason kanssa. Langaton (ja paristoton) tikku laitetaan ruokaan jolloin liesitaso pitää tarkasti halutun lämpötilan.
SenseProksi nimetty järjestelmään kuuluu muitakin automaattisia toimintoja, mutta vaikka kodinkonevalmistajat kuinka väittävät automaation tekevän jokaisesta kotikokista Michelin-tason ruuanlaittajan, taitaa silti vielä lopputulokseen tarvita muutakin kuin automaattinen mittatikku.
Induktioltason sisin olemus
Oletko koskaan miettinyt, mitä siellä induktiotason sisällä on?
Kuvassa on Panasonicin liesitaso, ja kuten siitä näkyy, tässä mallissa on paljon kuparisia induktiokeloja. Määrä selittyy sillä, että kattilan voi sijoittaa nyt vapaasti tason päälle, eikä astian koollakaan ole niin suurta merkitystä. Oikea määrä induktiokeloja kytkeytyy automaattisesti käyttöön.
Vastaavia tasoja joissa on koko pinta käytettävissä keittotasona, on usealla muullakin valmistajalla.
Induktioliesitasot ovat yleistyneet vauhdilla, koska niiden valttina on tarkka ja nopea lämmönsäätö joka on verrattavissa kaasulieteen. Ne ovat myös turvallisia, sillä liesi ei kuumene ilman sopivaa metallista keittoastiaa.
Jonkin verran päänvaivaa aiheutuu sellaisista kattiloista ja pannuista jotka eivät ole optimaalisesti suunniteltu induktiolle. Vaikka kattilan pohjassa lukisi ”induction” saattaa magneettikenttään reagoiva alue olla paljon pohjaa pienempi. Silloin käyttäjä yleensä syyttää lieden valmistajaa eikä kattilaa.
Samasta aiheesta