Asteroidi ohitti Maan todella läheltä

Ti, 07/07/2015 - 18:31 By Jari Mäkinen
Piirros Maan ohi menevästä asteroidista
Huom! Ohilento tapahtui jo kesäkuun 8. päivänä, ei 8. heinäkuuta, kuten alkuperin kerroimme.

Noin 21 metriä halkaisijaltaan oleva asteroidi 2015 LF ohitti keskiviikkona 8. kesäkuuta illalla maapallon kosmisesti katsottuna erittäin läheltä: sen etäisyys meistä oli pienimmillään alle 200 000 km, eli jotakuinkin puolet Kuun ja Maan välisestä matkasta.

Tarkalleen ottaen välimatka oli 0,5118 Kuun keskimäärääräistä etäisyyttä, eli noin 196 736 km. Kyseessä on 110. lähin tiedossa olevan asteroidin ohitus.

Taivasta automaattisesti haravoiva automaattiteleskooppi Catalina Sky Survey löysi tämän avaruuskiven kesäkuun 7. päivänä (kuva alla). Kyseessä on hyvin heikkovaloinen kohde, ja myös ohilennon aikaan – vaikka se tulee lähelle – sen kirkkaus on 14,5 magnitudia, eli sen näkemiseen tarvittaisiin varsin kookas kaukoputki. Se liikkuu myös nopeasti: 16,76 kilometriä sekunnissa, eli taivaalla sen sijainti muuttuu 0,25 astetta minuutissa.

Ohituksesta ei ollut mitään vaaraa, eikä siitä ollut myöskään haittaa maapalloa kiertäville satelliiteille.

Samoihin aikoihin Maan lähellä kävi kaksi muutakin kappaletta; tämä ei ole epänormaalia, vaan lähiohituksia tapahtuu käytännössä joka päivä. 

Aivan näin lähelle kuin 2015 LF eivät kappaleet kuitenkaan satu onneksi kovin usein.

Koko ajan päivittyvä lista ohikiitävistä kappaleista on Euroopan avaruusjärjestön Maan lähiavaruutta tarkkailevan SSA-ohjelman sivuilla.

Alla on vielä 2015LF:n rata Auringon ympärillä. Kyseessä on Apollo-asteroideihin kuuluva kappale, jonka kiertoaika Auringon ympäri on 3,7 vuotta ja joka tulee seuraavan kerran Maan luokse kesäkuun 10. päivä vuonna 2026 – mutta ohittaa silloin meidät huomattavasti kauempaa. 

Huom: Otsikkokuva on vain viitteellinen kuvitus Maan ohi kiitävästä asteroidista, ei kuva 2015LF:stä!