01

Yllätysten joulukalenteri: Punainen taivas ja sininen auringonlasku

Tästä alkaa Tiedetuubin Yllätysten joulukalenteri 2024. Luvassa on eri tyyppisiä juttuja kummallisista aiheista, ja tästä ensimmäisestä luukusta tunkevat esiin punainen planeetta ja sen sinertävät auringonlaskut.

Auringonlasku Marsissa: Aurinko ympäristöineen on sininen, taivas punertava

02

Yllätysten joulukalenteri: Tiesitkö tämän talviunesta?

On maanantai ja pimeä vuodenaika. Monet meistä ovat horroksessa, jotkut jopa unessa – mutta harva lukijoistamme on kuitenkin talviunessa. 

Ruskeakarhu

03

Yllätysten joulukalenteri: Kauneimmat tiedekuvat

Nyt unohda kaikki muu ja uppoudu hetkeksi tieteen kauneuden ääreen!
Katso kuvia ja koita arvata, mistä on kyse – katso ensin kuvaa, ja vasta sitten selitys kuvan alla. 

Kuva koronaviruksen infektoimista Vero-munuaissoluista. Kuva: HZI

04

Yllätysten joulukalenteri: Eppur si muove!

Se liikkuu sittenkin! Näin tarina kertoo Galileo Galilein mutisseen, kun joutui inkvisition edessä perumaan puheensa aurinkokeskisestä maailmanmallista.

Auringonpilkkuja Galileo Galilein piirroksessa. Kuvat: Istoria e dimostrazioni intorno alle macchie solari / Justus Sustermans/Galleria degli Uffizi

05

Yllätysten joulukalenteri: Tee itse painottomuutta kotona!

Koska painottomuus on yksinkertaisesti vapaasta putoamisliikkeessä olemista, on painottomuutta helppo "tehdä" itsekin: heitä mitä vain ilmaan tai pudota alas, niin tuo kappale on painoton. Tässä ohjeet yhteen tapaan tehdä ja visualisoida painottomuutta.

Ruuveja painottomuudessa

06

Yllätysten joulukalenteri: Mikä on maailman pisin eläin?

Kaikkein pisimpiä otuksia kannattaa etsiä merestä. Ainakin nykyisin.

Valas ja dinosaurus nokakkain (tekoälyllä luotu kuva)

07

Yllätysten joulukalenteri: Mikä on tuo kirkas tähti?

Kyllä, se on Jupiter – joka ei kuitenkaan ole tähti, vaan Aurinkokunnan suurin planeetta.

Talvi-illan tähtitaivas. Kartta: Stellarium/Tiedetuubi

08

Yllätysten joulukalenteri: Kirjavinkit jouluksi

Kukapa pitäisi pehmeistä paketeista? Kuusen alle kannattaa kääriä kirjoja, ja tämä mielessä Tiedetuubin toimitus suositteleekin kiinnostavaa joululuettavaa tieteestä kiinnostuneille. Osta opus vaikka itsellesi lahjaksi!

Tiedetuubin kirjavinkit jouluksi

09

Yllätysten joulukalenteri: Tietokonehiiri

Hiiri on edelleen olennainen osa tietokoneilua. Ensimmäisen sellaisen ensimmäinen julkinen esittely tapahtui 56 vuotta sitten 9. joulukuuta 1968.

Ensimmäinen tietokonehiiri

10

Yllätysten joulukalenteri: Dinosaurusten huippukausi oli toisella puolen galaksia

Kun dinosaurukset temmelsivät Maan päällä, missä maapallo oli tuolloin?

Käsitelty kuva Linnunradasta ja siihen lisätty dinosaurus

11

Yllätysten joulukalenteri: Myös kasvit hengittävät happea

Kasveista tulee helposti mieleen vihreät lehdet, yhteyttäminen ja hapen tuotto. Usein jopa sanotaan, että kasvit hengittävät happea ulos ja hiilidioksidia sisään – eli aivan täysin päinvastoin kuin me! Mutta eivät ne kasvit suinkaan elä tuottamalla happea, vaan kyllä ne myös hengittävät happea takaisin sisäänsä, aivan kuten me eläimetkin. Hengitys on olennainen osa kasvien elintoimintoja ylläpitävää tasapainoa.

Metsää

12

Yllätysten joulukalenteri: Pilvi painaa miljoona tonnia

Kaunis sinitaivaalla leijuva pilvi näyttää kevyeltä hattaralta, mutta sen massa saattaa olla tuhansia tonneja. Mutta miten se pysyy taivaalla ja näyttää niin kevyeltä?

Pilviä

13

Yllätysten joulukalenteri: Mitä jos Lucia-neito olisi painottomuudessa?

Tänään 13.12. vietetään Lucian päivää. Lucia-neidolla on päässään yleensä kruunu, jossa on kynttilöitä. Mutta miten nuo kynttilät palaisivat avaruuden painottomuudessa? Bonuksena kiva temppu pikkujouluihin ja perjantai-illan iloksi!

Kynttilän liekki Maan päällä ja painottomuudessa

14

Yllätysten joulukalenteri: Banaanit ovat radioaktiivisia

Tässä tulee jymyuutinen: banaanit ovat radioaktiivisia, koska niissä on paljon lievästi radioaktiivista kaliumia. Tosin sitä on muissakin elintarvikkeissa, ja ympäristössämme on muitakin radioaktiivisia aineita. Jopa sinä säteilet!

Banaani

15

Yllätysten joulukalenteri: Stiglerin laki

Yhdysvaltalaisen tilastotieteen professorin Stephen Stiglerin nimeä kantava laki kertoo, että ainuttakaan tieteellistä keksintöä ei ole nimetty alkuperäisen keksijänsä mukaan.

Alexander Meissnerin rakentama radiopuhelin, jossa käytettiin Lieben-putkea.

16

Yllätysten joulukalenteri: Lähdetään Lontooseen (virtuaalisesti)!

Kaipaatko pientä taukoa joulunaluskiireisiin? Lähde Lontooseen tutustumaan kuuluisaan The Science Museumiin, kenties maailman parhaimpaan tiede- ja teknologiamuseoon! Käynti siellä tapahtuu kätevästi tietokoneen ja internetin ystävällisellä avustuksella.

Kuvakaappaus Tiedemuseon virtuaalikäyntisivusta

17

Yllätysten joulukalenteri: Mitä mustassa aukossa tapahtuu?

Pohjattomia syövereitä, kaiken nieleviä kosmisia hoovereita, portteja tulevaisuuteen… Albert Einsteinin yleinen suhteellisuusteoria ennusti mustien aukkojen olemassaolon, mutta kuulu fyysikko itse ei niihin uskonut.

Musta aukko kertymäkiekkoineen. Kuva: NASA

18

Yllätysten joulukalenteri: Tähtiä kuvaamaan

Mikä olisi parempi tapa rauhoittua joulun aikaan kuin mennä ulos ja katsoa tähtiä? Päidemme päällä kauniisti kaartuvan tähtitaivaan voi myös tallentaa valokuviin nykytekniikalla hyvin helposti. Muutama asia on kuitenkin syytä pitää mielessä.

Talvista tähtitaivasta 16 millimetrin objektiivilla ja kahdeksan sekunnin valotusajalla (f/4,5, ISO 5000). Kuva: MH

19

Yllätysten joulukalenteri: Sateenkaaren värit

Talvella ei kovin usein sateenkaaria näy, mutta puolen vuoden kuluttua tilanne on toinen. Sateisena kesäpäivänä pilvien jo hiljalleen hajaantuessa taivaalle voi leimahtaa upea värien kirjo.

Sateenkaaren värit. Kuva: MH

20

Yllätysten joulukalenteri: Rakettikelkka joulukortissa

Posti ilmoittaa, että kotimaan paketit ehtivät perille jouluksi, kun ne lähettää perjantaihin 20.12. mennessä – eli viimeistään tänään. Samoin tavalliset joulukortit – joissa ei ole ikimerkkejä – kannattaa lähettää tänään. Tämän merkkipäivän kunniaksi pieni tarina joulukorttien historiasta ja tekoälyllä tehty sähköinen joulukortti.

Tekoälyllä tehty joulukortti (Jarmo Korteniemi)

21

Yllätysten joulukalenteri: päivän luku on 147 165 829 km

Tänään 21.12. on talvipäivänseisaus, eli päivä on lyhimmillään täällä pohjoisella pallonpuolella ja yö pisimmillään. Tähtitieteellinen talvi alkaa, mutta yllättäen maapallo onkin lähimmillään Aurinkoa näinä aikoina!

Talvipäivää Ounasvaaralla. Kuva: Jari Mäkinen

22

Yllätysten joulukalenteri: Fossiilikala

Mitä jos joku löytäisi yllättäen nykypäivänä elävän dinosauruksen? Siltä saattoi tuntua Marjorie Courtenay-Latimeristä 86 vuotta sitten, 22. joulukuuta 1938, kun hän löysi elävän fossiilikalan eteläafrikkalaisessa kalastussatamassa.

Coelacanth, eli varsieväkala

23

Yllätysten joulukalenteri: Graniitti on 1,8 miljardia vuotta vanhaa kamaa jalkojesi alla

Yleensä täällä Tiedetuubissa kehotamme lukijoitamme katsomaan ylöspäin taivaalle. Nyt kuitenkin kannustamme katomaan alas katukiveykseen. On aika todennäköistä, että siellä on graniittia. Se ei sinällään ole yllätys, mutta sen tarina saattaa olla monelle hämmästys.

Graniittisia katukiviä Hämeenlinnan torilla. Kuva: Jari Mäkinen

24

Yllätysten joulukalenteri: Joulu Kuussa ja katseet Maassa

Yhdysvaltain Apollo-ohjelma oli 56 vuotta sitten täydessä käynnissä ja edennyt ensimmäiseen lentoon Kuun ympäri. Kun Apollo 8 kiersi Kuuta jouluna 1968, lennon kolme astronauttia pääsivät ihailemaan kuulentojen kenties suurinta yllätystä: maapalloa.

Maannousu. Kuva: William Anders / NASA

31

Joulukalenterit kautta aikain

Tiedetuubin Yllätysten joulukalenterin viimeisestä yllätysluukusta paljastuu yllättäen pienimuotoinen yllätys: useampikin joulukalenteri. 

Edisonin jouluvalot