Yllätysten joulukalenteri: Sateenkaaren värit

Talvella ei kovin usein sateenkaaria näy, mutta puolen vuoden kuluttua tilanne on toinen. Sateisena kesäpäivänä pilvien jo hiljalleen hajaantuessa taivaalle voi leimahtaa upea värien kirjo.

19.12.2024

Sateenkaari näkyy aina vastakkaisella puolella taivasta kuin aurinko, koska valo heijastuu sadepisaroista takaisin jokseenkin samaan suuntaan kuin se on tullut. Valon heijastuminen vesipisaroista ei vielä riitä selittämään sateenkaaren värejä, siihen vaaditaan myös valon taittumista.

Kun auringonvalo taittuu ja heijastuu vesipisaroissa, valkoiselta näyttävä auringonvalo hajoaa – kirjaimellisesti – sateenkaaren väreihin. Niitä on seitsemän: punainen, oranssi, keltainen, vihreä, sininen, indigo ja violetti. Värit ovat sitä hehkuvampia ja kirkkaampia, mitä suurempia pilvistä tipahtelevat vesipisarat ovat.

Kun auringonvalo kulkee sadepisaran pinnan läpi, valon kulkusuunta muuttuu, koska se siirtyy harvemmasta aineesta eli ilmasta tiheämpään eli veteen.

Valo heijastuu pisaran sisäpinnasta ja kun se poistuu vesipisarasta, sen kulkusuunta muuttuu jälleen: nyt se siirtyy tiheämmästä aineesta harvempaan eli vedestä ilmaan.

Kahden taittumisen ja yhden heijastumisen seurauksena valon kulkusuunta muuttuu 42 astetta. Siksi sateenkaari näkyy taivaalla vastapäätä aurinkoa ja kaartuu katsojan pään varjon ympärille 42 asteen etäisyydellä.
 

Sateenkaaren synty. Kuva: MH

Valon kulkusuunta ei kuitenkaan muutu täsmälleen 42 astetta, sillä valon eri aallonpituudet eli värit taittuvat eri tavoin: punainen taittuu vähiten ja violetti eniten. Siksi punainen väri on sateenkaaren ulkoreunassa ja violetti sen sisäreunassa.

Ne ovat sateenkaaressa aina samassa järjestyksessä, sillä kullakin värillä on oma aallonpituutensa – tai tarkemmin sanottuna aallonpituusalueensa – ja se taittuu tietyllä tavalla. 

Värit ovat samassa, mutta päinvastaisessa järjestyksessä myös toisinaan näkyvässä sivusateenkaaressa, joka kaartuu pääsateenkaaren ulkopuolella. Kun pääsateenkaaressa punainen on uloin ja violetti sisin väri, sivusateenkaaressa uloimpana on violetti ja sisimpänä punainen.  

Päinvastainen järjestys johtuu siitä, että sivusateenkaaren synnyttävä valo heijastuu vesipisaroiden sisällä yhden sijasta kahteen kertaan. Sivusateenkaari on himmeämpi juuri siksi: jokaisessa heijastumisessa valoa menee hivenen haaskoon.

Toinen heijastus pisaran sisällä vaikuttaa myös kaaren kokoon. Valon kulkusuunta muuttuu kahden taittumisen ja kahden heijastumisen tuloksena noin 51 astetta. Siksi sivusateenkaari kaartuu katsojan pään varjon ympärillä 51 asteen etäisyydellä, joten sivusateenkaari on aina pääsateenkaaren ulkopuolella.